Odlomak

1.    Uvod

Još od svog nastanka čovjek je bio prinuđen da se bavi određenim djelatnostima kako bisebi obezbjedio neophodne životne potrebe.Vremenom, sa razvojem ljudskog društva nastojao je da životne i radne uslove učini što povoljinijim za sebe, da bi kasnije svoje zahtjeve stalno proširivao.
Snažan razvoj proizvodnih snaga u svim granama privrednog života uslovio je ubrzanu primjenu raznih mašina i uređaja koji su umjesto čovjeka obavljale razne poslove.Današnji tempo proizvodnog razvitka zahtjeva sve puniju mehanizaciju premeštanja materijala u toku samog tehnološkog procesa oblikovanja proizvoda i njihovog prenosa do mjestaeksploatacije. U tu svrhu najčešće se koriste transportni uređaji.
Svi transportni uređaji mogu se ponačinu rada podjeliti u tri grupe:

  •      transportni uređaji prekidnog transporta – dizalične mašine
  •      uređaji podnog i visećeg transporta
  •      transportni uređaji neprekidnog transporta

Iz ove grupe možemo izdvojiti hidraulični transport, hidraulični transporter namjenjen je za prenos rastresitih materijala i sitno komadastih materijala po horizontalnom i vertikalnom djelu puta, pri čemu se ovo kretanje omogućava pumpom koja pravi pritisak u cjevovodu i dodavanjem zamaterijal.

2.    Osnovne karakteristike hidrauličnog transportera

Premještanje relativno sitnih čestica materijala, proticanje tečnosti kroz cjev, oluk ilidruga vještačka korita primjenjuju se u hidromehanizaciji rudarskih radova prilikom vađenjasirovina sa dnevnih kopova, a takođe i sa prilikom transportovanja sirovine, na primjer: cementa,kada je relativno kratko rastojanje između površinskog kopa i uređaja i instalacije za preradu unutar nekog preduzeća.
U opštem slučaju hidraulički transport može da se ostvari bilo slobodnim padom ili pod pritiskom.Prema načinu uviđaja materijala u cjevni transport, hidraulične transportneinstalacije pod pritiskom mogu da se razvrstaju na uređaj sa pompom.
Hidraulični transportni uređaj sa pompom odlikuju se jednostavnom konstruktivnom šemom,a nedostatak instalacije je ostvarivanje nižeg pritiska, ograničene su dimenzije transportovanikomadi materijala, što je uslovljeno dimenzijom poprečnog presjeka pumpnog kola.
Hidraulični transportni uređaj sa dodavačem omogućava transportovanje relativno krupnih komada. Međutim, složenost i nedostatak pouzdanih uređaja za uvođenje u cjevni transportrasipnih materijala pod pritiskom omogućava njihovu primjenu. U proizvodnji građevinskih materijala široka je primjena hidrauličnih transportnih uređaja saodgovarajućim pumpama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Mašinstvo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese