Odlomak

U kućne hladnjake obično spadaju frižideri, kombinovani hladnjaci i zamrzivači. U današnje vreme skoro da nema domaćinstva koje je bez frižidera ili zamrzivača, a često imaju oba rashladna uređaja. Ovi rashladni uređaji namenjeni su za konzervisanje namirnica pomoću hlađenja. U odnosu na druge načine konzervisanja namirnica hlađenje ima prednost, jer se njime sastav i sastojci namirnica vrlo malo ili ni malo ne menjaju.

Frižider je rashladni uređaj namenjen za čuvanje svežih namirnica koje se u njemu rashlade i održavaju na temperaturama od 0°do 8 °C. Naravno, u frižider mogu da se unesu i već rashlađene namirnice. Vreme čuvanja namirnica u frižideru, što zavisi od vrste i osobina namirnice, može da traje najduže 2-3 nedelje.

Zamrzivač je rashladni uređaj namenjen za čuvanje zamrznutih namirnica i/ili zamrzavanje svežih namirnica. Temperatura u zamrzivačima je niža od -18°C. Vreme čuvanja namirnica u zamrzivaču, što zavisi od vrste i osobina namirnice, može da traje nekoliko meseci.

Svaki frižider i zamrzivač ima nalepnicu (neki stariji uređaji imaju pločicu) koja se nalazi na kućištu uređaja sa unutrašnje ili spoljne strane. Na njoj mogu da budu sledeći podaci o rashladnom uređaju: tip, model, napon i frekvencija, ulazna snaga, bruto i neto zapremina, kapacitet zamrzavanja, klimatska klasa (izvedba), potrošnja energije na godišnjem nivou, nivo buke, oznake institucija ili agencija koje su testirale ili odobrile upotrebu rashladnog uređaja, itd. Na nalepnici može da se nalazi podatak o količini rashladnog fluida kojom je sistem napunjen i obavezno oznaka rashladnog fluida koji je u sistemu. Ova dva podatka u stvari su i najvažniji podaci sa nalepnice koji su potrebni majstorima, serviserima i tehničarima koji popravljaju rashladne uređaje.

Pri kupovini rashladnog uređaja sa uređajem se dobija i uputstvo za njegovu upotrebu. Uputstvo sadrži razne preporuke proizvođača rashladnog uređaja namenjene korisnicima radi što pravilnijeg funkcionisanja i što dužeg veka upotrebe rashladnog uređaja. Kućni frižideri i zamrzivači prave se sa različitim klimatskim klasama:

 SN za temperature okoline od 10° – 32°C,
 N za temperature okoline od 16° – 32°C,
 ST za temperature okoline od 18° – 38°C,
 T za temperature okoline od 18° – 43°C.

U principu kućni hladnjak sastoji se od: ormana, rashladne i električne instalacije. U ormanu se nalazi isparivač, police i posude za smeštaj namirnice. Sa spoljne strane na poleđini rashladne komore je kondendenzator. Tada je kondenzator sa prirodnom cirkulacijom vazduha. Kompresor je u odvojenom prostoru na postolju ormana.

Rashladna instalacija sastoji se od 5 osnovnih elemenata: kompresor, kondenzator, isparivač, rashladni fluid i prigušni organ (u ovom slučaju kapilarna cev). U isparivaču tečan rashladni fluid isparava, pretvarajući se u paru. Rashladni fluid, isparavajući u isparivaču, oduzima toplotu namirnicama hladeći ih u ormanu, kao i toplotu koja prodire kroz zidove i toplotu dobijenu pri otvaranju vrata. Kondenzator odaje toplotu okolini dobijenu preko isparivača i toplotu ekvivalentnu mehaničkom radu kompresora.

Električna instalacija sastoji se od električnih kola, releja, zaštite od preopterćenja i drugih delova kroz koje protiče električna struja. Električna instalacija se napaja monofaznim naponom i obavezno ima uzemljenje. Hladnjaci starije proizvodnje u sebi imaju R12 (freon 12) kao rashladni fluid, koji je zabranjen kao ekološki štetan. U razvijenim zemljama zakonski je zabranjeno puniti nove i stare uređaje freonom R12 . Isto tako strogo je zabranjeno da se ispušta R12 u okolinu prilikom popravke.

Kod novih rashladnih uređaje koristi se R -134a, koji je ekološki, a neki proizvođači svoje kućne hladnjake pune izobutanom (R -bOOa), koji je takođe ekološki jer u sebi ne sadrži hlor, za koji se smatra da oštećuje ozonski omotač u zemljinoj atmosferi.

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Elektrotehnika

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese