Odlomak

Autor jedne od najlepših srpskih pesama “Santa Maria della Salute”,#1 rodjen je 1841. godine u Kovilju, kod Novog Sada. Otac Petar bio je graničarski podoficir, a majka
Hristina poreklom iz trgovačke porodice. Prva dva razreda osnovne škole Laza je završio u rodnom mestu, podučavao ga je Gligorije Kaćanski,#2. Posle majčine smrti, preselio se kod rodjaka u Djurdjevo, gde je nastavio školovanje. Slede gimnazijski dani u Novom Sadu, Pančevu i Budimu, potom i studije prava. Diplomirao je 1864., a dve godine kasnije i doktorirao na Univerzitetu Lorand Etvoš u Pešti. Odmah je dobio profesorsko nameštenje u Srpskoj gimnaziji u Novom Sadu.
Iste godine, učestvovao je u stvaranju političkog pokreta “Ujedinjena omladina srpska”,#3, čije geslo je bilo: srpstvo sve I svuda. Pokret je bio aktivan samo nekoliko godina. Posle kraćeg boravka u Parizu i Moskvi, izabran je za beležnika u novosadskom Magistratu, gde je proveo pet godina. Posle toga, počeo je da se bavi književnošću, novinarstvom i politikom. 1869. prvi put dolazi u sukob sa zakonima vlasti; lažno je optužen da je učestvovao u ubistvu knezaMihajla. Drugi put je završio u zatvoru zbog antiaustrijskog govora na proslavi obeležavanja punoletstva kneza Milana.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese