Odlomak

Privredni značaj lešnika je višestruk. Pre svega lešnik je biološki visoko vredna namirnica. Ceni se po zastupljenosti u značajnom procentu u supstancama vrlo značajnim za čovečji organizam. Spada među najznačajnije energetske namirnice. U jezgru lešnika ima najviše ulja — od 52 do 77%. Lešnikovo ulje ima kiselinski broj 0,83 do 0,89, jodni broj 89,3 do 94,4 i saponifikacioni broj 179—180.
Visoka tehnološka vrednost lešnikova ulja doprinosi da se ono veoma ceni u parafinskoj i farmaceutskoj industriji.
Jezgro iešnika je bogato i belančevinama. Zastupljenost šećera u plodu lešnika varira od 2,4 do 6,00%.
Mineralne materije su zastupljene oko 2,66%. U mg% najviše je soli kalijuma — 372; magnezijuma — 116; kalcijuma — 200; fosfora — 405. Jezgro lešnika sadrži vitamin, od kojih: C — 40 mg%, B1 — 0,4—0,9 mg%, E — do 61 mg%. Jezgro lešnika se koristi za jelo i kao sirovina za razne industrije. Mnogo se ceni u industriji čokolade i raznih kremova.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 11 stranica
  • Poznavanje sirovina prof. Moma Denić
  • Školska godina: prof. Moma Denić
  • Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
  • Srbija,  Prokuplje,  Visoka poljoprivredno prehrambena škola strukovnih studija u Prokuplju  

Više u Skripte

Komentari