Odlomak

Trenutno stanje geoloških uslova na planeti Zemlji je uslovljeno upravo njenim evolutivnim stadijumom kao i delovanjem endogenih, egzogenih ali sve više i više i antropogenih faktora. Tako da u okviru ovih faktora možemo napraviti jednu osnovnu podelu svih uticaja na:
1. Prirodni faktori (nastaju dejstvom prirodnih sila):
-Atmosferski (cikloni, mrazevi, pljuskovi)
-Hidrosferski (poplave)
-Litosferski (zemljotresi, vulkanske erupcije, pomeranje litosferskih ploča)
-Biosferski (epidemije, suše)

2. Antropogeni faktori (nastaju radom ljudskih aktivnosti):
-Tehnički
-Tehnološki
-Rudarski
-Požari
-Saobraćajne nesreće
-Radiološki
-Hemijski

Prirodne faktori, tačnije litosferski su dosta zastupljeni na planeti Zemlji u okviru zemljotresa, vulkanskih erupcija, pomeranjem litosferskih ploča. Ovi pokreti i pojave se dešavaju jako često, skoro pa na dnevnom nivou poput zemljotresa samo što nisu u toj meri fascinantne jačine da izazivaju akcidente. Gotovo da se i ne osećaju.

2.Tektonski pokreti

Tektonski pokreti spadaju u faktore litosferskih nepogoda.
Tektonski pokreti (grč. τέκτων-graditi) su pokreti u unutrašnjosti Zemlje koji nastaju kao produkt sukoba između Zemljine teže i Zemljine toplote. Oni se javljaju u Zemljinoj kori. Njihovo delovanje je dugotrajno tako da ne dovode do direktnog nastanka prirodnih nepogoda.
Prema savremenim istraživanjima, dokazano je da je pre oko 220 miliona godina postojao samo jedan kontinent pod nazivom Pangea (sl. 1) koji je pokrivao oko 40% a ostalih 60% je zauzima okean Pantalasa. Veruje se da su se od tada, radom endogenih i egzogenih procesa kao i tektonskim pokretima kontinenti polako razdvajali.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese