Odlomak

Uvod
Baze podataka u različitim oblicima i formatima postoje od same pojave računara. Potreba za čuvanjem i pretraživanjem podataka postoji od uvek, a tek od skoro, sa omasovljenjem računara, postaje dostupna svima. Načini elektronskog čuvanja podataka su od početka do danas doživeli više evulucionih i revolucionih promena. Počev od jednostavnih datoteka u tekst formatu, preko mainframe baza podataka, prvih desktop baza sve do današnjih moćnih database servera koji osim osnovne namene donose mnoge dodatne mogućnosti.

Na našem tržištu u početku su bile veoma popularne Clipper aplikacije iza kojih je stajao Dbase (popularni dbf) format baze podataka u različitim verzijama. Veliku popularnost zbog jednostavnosti upotrebe i pouzdanosti je postigao i Microsoft Access, koji nije samo baza podataka već je u njemu moguće pisati i Windows aplikacije. Međutim, kada govorimo o velikim sistemima koji treba da čuvaju i manipulišu velikim brojem podataka i istovremenih korisnika, referišemo se na servere baza podataka (eng. Database servers) koji mogu da zadovolje ovakve potrebe u smislu perfomansi, bezbednosti, mogućnosti i administracije.

Teško je naći aplikaciju koja ne koristi nekakvu bazu podataka za svoj rad. Ovde je bitno napomenuti da se pod terminom podaci ne smatraju samo numerčke i tekstualne informacije. Potrebe su porasle, tako da sada u bazu možete smestiti i druge informacije kao što su slike, audio i video informacije, geografske podatke, dokumente i generalno bilo koji vid informacije koji se pojavljuje u svakodnevnom radu.

Microsoft već odavno nudi server baze podataka pod nazivom SQL Server. Trenutna verzija nosi komercijalni naziv Microsoft SQL Server 2008, interno u pitanju je verzija 10. SQL Server je već odavno zreo proizvod, dokazan u praksi i u ovom serijalu se upravo posvećujemo njemu.

Postoji više tržišnih verzija SQL Servera koje su prilagođene različitim namenama i zahtevima korisnika. Naredna tabela nabraja i opisuje sve ove verzije:

• SQL Server Compact
Zove se još SQL Server Mobile, jer je namenjena mobilnim uređajima (džepnim računarima i pametnim telefonima) na kojima se nalazi Windows Mobile operativni sistem. U pitanju je optimizovana i veoma moćna baza podataka koja se koristi u različitim scenarijima unosa i manipulacijom podacima na terenu, tamo gde je neefikasno nositi prenosne računare. Ovo je takođe besplatna verzija čiju instalaciju možete preuzeti na Microsoft web sajtu.

• SQL Server 2008 Express
Takođe besplatna baza podataka namenjena desktop ili prenosnim računarima. Ovde ne važi pravilo da besplatne stvari tačno toliko i vrede. Naime, u pitanju je izuzetno moćna baza podataka i više od toga, koja svojim perfomansama i mogućnostima prevazilazi druge baze podataka na tržištu. U sklopu je ostalih Microsoft Express proizvoda kao što su C#, Visual Basic i Web Development.

• SQL Server 2008 Developer
Ovo je puna verzija SQL Servera koja je po licencnim pravima namenjena razvojnim kompanijama za kreiranje i testiranje softvera koji će se plasirati na tržište.

• SQL Server 2008 Web
Verzija namenjena korišćenju na Web-u bilo kao podrška za Web sajtove i različite servise i usluge na Web-u.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese