studenti
Mesto za uspešne studente

Menadžment i menadžeri, liderstvo i lideri

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

U ovom seminarskom radu ću obraditi razne definicije menadžmenta, njegovo pojmovno određenje. Bit će navedene razne definicije, po mišljenjima različitih autora i teoretičara. Na kraju ću prikazati najbolje karakteristike izvučene iz tih par definicija Svako od njih ima različito mišljenje, navest ću pojedinačno svaku njihovu definiciju i ukratko obrazložiti.

Takođe ću se pozabaviti i oko menadžera, šta to oni ustvari predstavljaju, neke od definicija teoretičara i profesora. U jednom dijelu ću spomenuti tipove menadžera, navesti menadžere i takođe u kratkim crtama obrazložiti šta predstavljaju i zašto su se našli na takvim pozicijama.
U daljnjem radu ću se dotaknuti liderstva, tipova lidera i njihovih funkcija.
Predstavit ću i njihove karakteristika, i ukratko napisati nešto o svakoj.

I na kraju,u nekoliko rečenica ću objasniti koja je razlika između menadžmenta i liderstva, liderstva i preduzetništva, kao i razliku između menadžera i lidera. Ovo nam je jako bitno jer većina nas smatra da su to sve iste funkcije, ali itekako se razlikuju.

1. MENADŽMENT

Menadžment je generička funkcija
i specifično i svojstveno sredstvo svake
organizacije ma kakva da je njena
misija (svrha).

– Peter Drucker

1.1. POJMOVNO ODREĐENJE I DEFINISANJE
MENADŽMENTA

U nekim jezicima kao što su švedski, francuski, hrvatski, engleska riječ management se ne može čak doslovno ni prevesti. Nema jedinstvenog pojma koji bi odgovarao pojmu manage, kao korijenu riječi management. U ovim jezicima manage ima značenje: upravljati, rukovoditi, voditi, raspolagati s nečim, kako istile Isak Adižes, istaknuti konsultatnt organizacija i menadžmenta u svjetskim okvirima.

U najvećoj on-line enciklopediji na svijetu, Wikipediji, (Wikipedia: www.wikipedia.org) može se naći da glagol manage dolazi od italijanske riječi maneggiare, što potiče od latinske riječi manus – ruka.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.