Odlomak

Uvod
Vrijeme je takvo da su kompjuteri, telefoni i tableti dio svakodnevnog života. Svakoga dana provodimo više sati na kompjuteru i tabletu dok je telefon uvijek sa nama. Ranije smo mejlove slali samo putem kompjutera dok su se danas mogućnosti promijenile pa možemo i sa telefona, tako da ne moramo zavisiti od kompjutera. Isto je bilo i sa Skype kao i sa mnogim drugim programima, telefon je bio samo za pozive i sms. Danas na telefonu možemo skoro sve kao i na kompjuteru, jer sve aplikacije koje koristimo na kompjuteru sada možemo instalirati i na telefonu. Preko svih tih uređaja komuniciramo na razne načine ne samo sms-om, dakle: e mail, skype, fotografije, video itd.
Microsoft je naravno brzo shvatio naše potrebe, želje i trudi se da njegovi programi i aplikacije nam mogu biti dostupni na bilo kom uređaju bilo kada. I pored naših želja Microsoft se trudi da na tržištu ponudi nešto novo i drugačije i prije nego kupci izraze potrebu ili želju. Microsoft ima mnoge aplikacije i radi na novim. Rad će govoriti o nastanku pomenutog brenda kao i njegovom razvoju.
Pored programa za komunikaciju kao što je Skype ili Outlook, čija je upotreba planetarno rasprostranjena po pitanju svih generacija i putem kojih možemo komunicirati na razne načine, tu su i razni drugi programi različitih namjena.
Windows i Excel su programi za pisanje teksta i obradu raznih računskih radnji, koje se kasnije mogu poslati kolegama ili prijatelju. Pored toga programi imaju i drugih mogućnosti koje će biti navedene u radu.
Naravno tu su i razne druge aplikacije kao što je One Drive koji nam čuva podatke u “oblaku”, Paint koji može izmjeniti bilo koju fotografiju i crtež ili kreirati novi crtež, kao i Power Point koji nam omogućava prezentaciju sa tekstom i slikama za bilo koju priliku jer nam nudi mnoštvo dezena, boja, stilova i raznih drugh mogućnosti pa je njegova upotreba veoma rasprostranjena o čemu će biti govora u daljem radu.

1. Microsoft istorija
Godine 1975. Bill Gates i Paul Allen osnivaju partnerstvo pod imenom Microsoft. Kao i u većini početaka, Microsoft je započeo kao malo preduzeće, ali imao je veliku viziju – računar na svakom radnom stolu i u svakom domu. Prvi Windows, sistemski softver, je najavljen 1983. ali je bilo potrebno neko vrijeme za projektovanje. Skeptici su ga nazivali „prodavanjem magle“. Prva verzija 1.0. je omogućavala samo kretanje kroz “prozore” dok već druga 2.0. i kopiranje prozora unutar sistema. Međutim rad se isplatio pa su verzije 3.0. i 3.1. prodate u 10 miliona primjera. Tako 1998. Windows 98 je prva verzija operativnog sistema Windows dizajnirana posebno za korisnike.
Slika 1. Microsoft istorija

Izvor- www.zamowinformatyka.pl; Preuzeto- 28.03.2016
Lični kompjuteri su uobičajena stvar na poslu i kod kuće. Windows 98 je opisan kao operativni sistem koji „bolje radi i bolje igra“. Pomoću operativnog sistema Windows 98 jednostavnije možete pronaći informacije na računaru, kao i na internetu. Druga poboljšanja obuhvataju mogućnost bržeg otvaranja i zatvaranja programa i podršku za čitanje DVD diskova i uređaja univerzalne serijske magistrale (USB). Windows 8 je operativni sistem koji je potpuno redizajniran. Može da se koristi i za zabavu na tabletu i za kompjutere sa svim funkcijama za obavljanje poslova. Windows 8.1 unapređuje viziju operativnog sistema Windows 8 koji treba da pruži moćnu kolekciju aplikacija i povezanost sa oblakom na sjajnim uređajima, on predstavlja skup svih prednosti koje su korisnici voljeli u operativnom sistemu Windows 8 uz dodatna poboljšanja.
Windows 10 je dostupan od 2015. godine ali ne i sve verzije. Microsoft se nada da će operativni sistem Windows 10 biti instaliran na milijardu uređaja do 2018.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese