Odlomak

Glavni problem u svetu telekomunikacija sa kojim se suočavaju operatori mobilnih mreža danas je sve veća potražnja korisnika za što većim protokom, kao i sve većim brojem zahtevanih servisa od stane korisnika i obezbeđivanjem što boljeg kvaliteta tih servisa.

Današnje mobilne mreže (bežične mreže) se nalaze u poziciji u kojoj je potrebno korisnicima obezbediti protoke korisničkog saobraćaja gotovo iste kao što je to slučaj sa fiksnim mrežama (ADSL). Shodno tome kao najveći problem 2G/3G mreža pojavila se potreba za sve većim kapacitetom same mreže. Otuda i potrebna za razvojem nove 4G LTE (Long Term Evolution) tehnologije. LTE mreža je nastala sa ciljem da obezbedi korisnicima veliki protok paketskog saobraćaja. LTE tehnologija se još uvek razvija i naznake su da će u narednim godinama ova mreža biti još superiornija u odnosu na 2G/3G mreže. LTE mreža bi takođe trebalo da obezbedi bolju iskorišćenost spektra kao i da pojednostavljenjem mreže oslobodi deo sptektra, čime će biti otvoren put ka razvoju novih servisa. Prva komercijalna LTE mreža je pokrenuta u Švedskoj krajem 2009. godine. Od tada LTE je postala najbrže rastuća mobilna komunikaciona tehnologija ikad. Tehnologija koja nudi izuzetnu brzinu prenosa podataka, smanjeno kašnjenje i povećane performanse kapaciteta sistema. Sa skoro 400 komercijalnih LTE mreža u svetu LTE se pokazao kao uspešan konkurent
2G/3G mrežama. LTE mreža je zasnovana na principu prenosa podataka isključivo principom komutacije paketa što nije slučaj sa 2G/3G mrežama koje za prenos govornog saobraćaja koriste komutaciju kola. Suštinski u LTE mreži nije moguće ostvariti tradicionalni telefonski poziv (legacy call) upravo zbog takvog pristupa prenosu podataka. Kao rešenje ovog problema razvijena je tehnologija VoLTE (Voice over LTE) koja umesto 2G/3G mreže za prenos govornog saobraćaja koristi upravo LTE mrežu. Ova tehnologija bazirana je na VoIP (Voice over IP) tehnologiji koja se već duže vreme koristi u slučaju fiksnih mreža (Skype). VoLTE tehnologija unosi velike promene u sam fizički prenos korisničkog saobraćaja. Smatra se da će potpunom implementacijom VoLTE tehnologije biti potpuno iskorenjen način prenosa korisničkog saobraćaja, pre svega govornog, putem komutacije kola.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese