Odlomak

1.    UVOD

MySQL je sistem za upravljanje SQL bazama podataka. Baza podataka je strukturno povezan skup podataka. BP može biti bilo šta od obične liste za kupovinu preko popisa slika umetničke galerije pa sve do goleme količine podataka u korporacijskim mrežama. Za dodavanje, pristupanje i obrađivanje podataka u BP potreban je sistem za upravljanje bazama podataka kao što je MySQL. Budući da se kompjuteri odlično snalaze pri obradi velikih količina podataka, sistemi za upravljanje bazama podataka igraju centralnu ulogu u računarstvu, kao samostalni alati ili kao deo drugih aplikacija.
MySQL se dobro snalazi i sa relacijskim bazama podataka. Relacijska baza podataka je baza podataka koja podatke pohranjuje u odvojene tabele umesto u jednu tabelu. Ovo omogućuje brži i fleksibilniji rad sa bazama podataka. Tabele su povezane definisanim relacijama što omogućuje kombinovanje podataka iz nekoliko tabela u slučaju da postoji zahtev za to. Reč SQL u MySQL znači “Structured Query Language” (strukturni jezik za pretraživanje) – najčešći standardizovan jezik za pristupanje bazama podataka.

MySQL je open-source proizvod, što znači da je dozvoljeno svakome da ga koristi i prilagođava za svoje potrebe. Svakome je omogućen download MySQL sa Interneta i korišćenje bez obveze plaćanja. MySQL spada pod GLP (GNU General Public License). Takođe postoji MySQL Enterprise verzija programa koja nije besplatna i koja nudi dodatne opcije naprednim korisnicima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari