Odlomak

Red vožnje je dokument koji sadrži informaciju o obavljanju prijevoza na određenoj relaciji radi pružanja informacije putnicima koji koriste javni prijevoz u drumskom ili u željezničkom saobraćaju. Generalno red vožnje prikazuje vrijeme dolaska i odlaska voza/autobusa na stajališta ili na stanicu.

Red vožnje može nam dati informaciju o svim pokretima
na određenoj liniji uključujući sve usputne stanice i stajališta uz krajnju stanicu
na određenoj stanici ili na određeneom stajalištu o dolasku i odlasku vozila ili vozova

Tradicionalno ova informacija je bila pružena u štampanom formatu u vidu istaknte table na stanicama i stajalištim ili na pamfletima. Danas se sve više koriste i elektronski sistemi za planiranje putovanja koji mogu da daju i informaciju u realnom vremenu o nailasku vozila. U železničkom prijevozu način prikaza informacije i podjela podataka o voznom redu između učesnika tranportnog lanca je propisan propisima TAP TSI koji će biti primenjivan i u BiH približavanjem Evropskoj Uniji. Objedinjeni red vožnje železnice u BiH može se naći onliine.
U drumskom prijevozu sadržaj reda vožnje je propisan Pravilnikom o sadržini obrasca reda vožnje i sadržini i načinu vođenja registra i overe reda vožnje u međumesnom i međurepubličkom prijevozu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Prijevoz putnika i robe -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Saobraćaj
  • Bosna i Hercegovina,  Kiseljak,  Visoka škola 'CEPS-Centar za poslovne studije' u Kiseljaku  

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari