studenti
Mesto za uspešne studente

Nasledno pravo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nasljeđivanje nastaje i proizvodi dejstvo poslije smrti fizičkog lica (proglašenja nestalog lica za umrlo), a sastoji se u stupanju nasljednika u imovinskopravne odnose umrlog lica koji su postojali u vrijeme smrti tog lica.
Umrlo lice je ostavilac/ostaviteljica; Ostavilac koji je sačinio testament (zavještanje) naziva se testator ili zavještalac.
Lice koje stupa u imovinske odnose umrlog lica jeste nasljednik. Nasljednik je univerzalni sukcesor ostavioca koji, u trenutku smrti ostavioca, stiče cjelokupnu zaostavštinu ili jedan njen idealno određeni dio.
Zaostaviština je imovina koja je ostala (zaostala) poslije smrti ostavioca; naziva se još i nasleđe, nasljedna masa ili ostavina (hereditas).
POJAM NASLJEDNOG PRAVA
Izraz „nasljedno pravo“ prvenstveno ima u vidu objektivno nasljedno pravo, ali obuhvata i subjektivno nasljedno pravo i nauku nasljednog prava.
OBJEKTIVNO NASLJEDNO PRAVO – IZVORI NASLJEDNOG PRAVA su sistem propisa koji reguliše nasljednopravne odnose tj. prelazak zaostavštine sa ostavioca, poslije njegove smrti, na nasljednike.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.