Odlomak

 

UVOD
U zavisnosti od zahtevanog kvaliteta izrade zupčanika metode izrade se dele na dve grupe i to metode: prethodne obrade – izrade i završne obrade zupčanika.
Metodama prethodne obrade (glodanjem, rendisanjem, provlačenjemi sl.) formira se oblik zuba zupčanika rezanjem iz punog materijala. Metodama završne obrade (brušenjem, glačanjem – poliranjem, ljuštenjem – brijanjem i sl.) se otklanjaju defektni sloj i toplotne deformacije nastale prethodnim obradom i obezbeđuje visoka tačnost i kvalitet obrađenih površina.Metode izrade i obrade zupčanika se mogu razvrstati i prema vrsti zupčanika koji se izrađuju i osnovnim postupcima obrade, kao na primer:
♦ izrada zupčanika glodanjem,
♦ izrada zupčanika rendisanjem,
♦ izrada zupčanika provlačenjem,
♦ završna obrada zupčanika.

Metode pojedinačne izrade zupčanika koriste se samo u nedostatku specijalnih mašina. Izrada cilindričnih zupčanika pojedinačnim rezanjem je moguća na univerzalnim, horizontalnim ili vertikalnim glodalicama uz primenu podeonog aparata(prostog ili univerzalnog). Kao alat koriste se modulna vretenasta ili koturasta glodala. Profil alata odgovara profilu međuzublja zuba zupčanika. Nakon izrade jednog međuzublja predmet obrade se, posredstvom podeonog aparata, zaokreće za jedan korak. Kako se, pri istoj vrednosti modula zupčanika, profil međuzublja menja sa brojem zuba zupčanika, teorijski bi bio potreban poseban alat za svaki modul i broj zuba. Međutim, u praksi se za određeni dijapazon brojeva zuba zupčanika, pri istoj vrednosti modula,koristi jedno glodalo.To znači da za svaku vrednost modula zupčanika postoji određena garnitura glodala, pri čemu se jedno glodalo iz garniture koristi za određeni dijapazon broja zuba zupčanika.

1 Alati za izradu zupčanika

1.1 Podela mašina za izradu zupčanika

Za serijsku i masovnu proizvodnju zupčanika koriste se specijalne mašine, koje rade na principu relativnog kotrljanja između alata i predmeta obrade. Princip relativnog kotrljanja obezbeđuje veću tačnosti izrade, bolji kvalitet i viši nivo produktivnosti izrade zupčanika. Ostvaruje se na mašinama tipaPfauter korišćenjem odvalnog glodala kao reznog alata. Odvalno glodalo je oblika puža ispresecanog zavojnim žljebovima normalnim na zavojnicu – spiralu puža.
U procesu izrade zupčanika odvalno glodalo izvodi lagano glavno obrtno kretanje, uz istovremeno pravolinijsko pomoćno kretanje paralelno osi zupčanika koji se izrađuje. Predmet obrade izvodi pomoćno obrtno kretanje, koje je u funkciji glavnogkretanja, kako bi se dobio željeni broj zuba zupčanika.Odvalna glodala se izrađuju od brzoreznih čelika ili sa umetnutim segmentima sazubima od brzoreznog čelika. Nanošenjem tvrdih TiN prevlaka postiže se višestruko povećanje postojanosti alata.

Slika 1. Priprema proizvodnje

1.2 Režim obrade

Režim obrade pri izradi zupčanika odvalnim glodanjem je definisan korakom S, mm/oi brojem obrta alata n, o/min, aksijalnim pomeranjem alata Sr, mm/o ili brojem hodova.Za izradu zupčanika glodanjem koriste se glodalice tipa Pfauter. Nosač alata sa alatom se vertikalno pomera duž stuba (periodično ili kontinualno) i zakreće oko horizontalne ose u cilju zakretanja odvalnog glodala. Alat izvodi glavno obrtno i pomoćno aksijalno pravolinijsko kretanje. Predmet obrade se postavlja na stožer i utvrđuje nosačem. Predmet obrade izvodi pomoćno obrtno, dopunsko obrtno (ukoliko jepotrebno) i pomoćno pravolinijsko radijalno kretanje (periodično ili kontinualno).

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Mašinstvo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Jedan komentar na “Obrada zupcanika”

Stips says:

Rad je savrseno uradjen, hvala!

Komentari

Click to access the login or register cheese