Odlomak

UVOD

Tema ovog maturalnog rada jesu opasnosti i štetnosti pri procesu zavarivanja. Svako ko je ikada pokušao da zavari dvije površine ili čak i ako je posmatrao proces zavarivanja uvjerio se kolika je stvarna težina i komplikovanost tog procesa. Opasnosti kojima se čovjek u tom trenutnku izlaže su mnogobrojne. U ovom radu ćemo navesti samo neke od njih, koje su dosta očigledne, i nažalost dosta učestale.
Prilikom zavarivanja čovjek se izlaže opasnosti od utjecaja štetnih gasova, uključujući dimne i opojne gasove, te razne čestive i tvari u zraku, zatim opasnostima od zračenja i strujnog udara. Zavarivanje u skučenim prostorima je, također, izvor određenih opasnosti. Svakako, tu još spadaju opasnosti od pada prilikom zavarivanja, opasnosti od utjecaja magnetnog polja, te fizički napor i ergonomija.

1. ZAVARIVANJE

Zavarivanje je proces spajanja dva ista ili različita metala, korištenjem/nekorištenjem dodatnog materijala za zavarivanje (drugog metala), gdje se vrši dodatno topljenje tog materijala ili se materijali zavaruju pod pritiskom, trenjem ili pomoću eksplozije, u cilju dobijanja jednakog (homogenog) vara koji će ta dva materijala (metala) držati čvrsto spojena.
Zavarivanje se može obavljati pomoću: električnog luka, laserom, elektročnom energijom (elektrootporno zavarivanje), trenjem i sl., a može se obavaljati u svakoj sredini. (bilo u vodi,otvorenom ili zatvorenom prostoru).
Ručno elektrolučno zavarivanje sa obloženom elektrodom je najčešći oblik zavarivanja u praksi. Za ovo zavarivanje koristi se električna struja da bi se stvorio električni luk koji tali materijal koji se zavaruje. U ovisnosti koja se elektroda koristi prilikom zavarivanja potrebno je dodati ili nije potrebno dodati dodatni materijal za zavarivanje (u slučaju zavarivanja sa ugljenom elektrodom potrebno je obezbijediti i dodatni materijal koji se tali da bi zavarivanje bilo što uspješnije).
Slika.1.1. Ručno elektrolučno zavarivanje obloženom elektrodom

Zavarivanje eksplozijom je spajanje dva metala po uticajem pritiska u hladnom stanju, gdje se koristi udarni supersonični talas (brzine do 6500 m/s) i pritiska koji dostiže vrijednosti do 100000 bara. Ova metoda se koristi za zavarivanje metala u teško pristupačnim prostorima, obično spajanje čelika, aluminija,bakra, titanija,cinka i drugih metala, obično kod brodogradnje.
Slika 1.2.Način rada eksplozijskog zavarivanja kod proizvodnje dvoslojnih limova: 1. obloga za osnovni metal, 2. područje rekristalizacije (treba biti što uže). 3. osnovni metal, 4. eksplozija, 5. eksplozivni prašak. 6. mlaz plazme.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Mašinstvo

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese