Odlomak

Uvod
Oprema kuhinjskih prostorija za masovnu ishranu (bolnice , menze, ketering, hoteli…) je u suštini slična , ja ću objasniti princip opremanja kuhinjskih blokova u hotelu.
Kuhinjske prostorije su ona odeljenja u kojima se pripremaju sirovine i proizvode jela koja će se služiti.Iste treba da se nalaze uz sale za posluživanje da bi se olakšalo kretanje konobara i proizvodi kuhinje što pre izneli pred goste, da ne bi gubili na kvalitetu. U današnje vreme za lakše povezivanje linija koriste se liftovi za hranu (ukoliko se kuhinja ne nalazi na istom nivou sa salom za posluživanje). U oba slučaja linije (čisto-prljavo)se ne smeju ukrštati. Takođe treba obratiti pažnju i na izolaciju (u prvom slučaju) da mirisi i buka iz kuhinje ne dopru u salu.
Veličina kuhinje je takođe značajna za pravilan i uspešan rad kako kuhinje tako i celog objekta. Na veličinu kuhinje utiče mnogo faktora , jedan od njih je i najznačajniji organizacija rada i veličina uslužnih prostorija. Veličina prostora za goste i kuhinjskog bloka moraju biti usaglašeni da ne bi došlo do tzv. „uskog grla“ u proizvodnji ili prodaji.

STRUKTURA KUHINJSKIH ODELJENJA

1.    Glavna kuhinja , koju sačinjavaju :

  •     Topla kuhinja
  •     Hladna kuhinja
  •     Kuhinja za doručak
  •     Topla poslastičarnica
  •     Hladna poslastičarnica
  •     Mesara za finalnu obradu mesa
  •     Ribarnica za finalnu obradu ribe

2.    Odeljenje za pripremanje namirnica :

  •     Povrtarnica
  •     Mesara za primarnu obradu mesa
  •     Ribarnica za primarnu obradu ribe

3.    Odeljenje za pranje – para kuhinja:

  •     Belo posuđe
  •     Crno posuđe

4.    Kuhinjski magacini i odeljenja za prijem robe:

  •     Dnevni magacin
  •     Priručni magacin
  •     Dubinska komora(za smrzavanje)
  •     Hladnjača za meso
  •     Hladnjača za ribu
  •     Hladnjača za povrće i voće
  •     Hladnjača za mleko i proizvode od mleka
  •     Priručne hladnjače (za hladnu i toplu kuhinju)

5.    Pomoćne prostorije :

  •     Ofisi i prolazi
  •     Kabina šefa kuhinje
  •     Prostorija za odmor radnika

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari