Odlomak

Ovce kao preživari vrlo dobro iskorišćavaju zelenu i kabastu stočnu hranu. Svakako je karakteristično za držanje ovaca činjenica da one mogu da iskoriste i one površine, koje se po pravilu ne mogu na drugi način (korisno) iskoristiti. Nekada je držanje ovaca bilo u mnogo većoj meri zbog proizvodnje vune. Tada je vrednost 1 kg vune imala vrednost 10 kg mesa.
Danas je taj odnos sasvim izmenjen, pa se ovce drže pre svega zbog proizvodnje mesa, a zatim vune ili mleka. Ne treba zaboraviti da je i stajnjak ovaca značajan proizvod. Za držanje ovaca dalje je karakteristično da ovce imaju visoku plodnost, te da se mogu da drže na veći broj načina, uključujući veći broj varijanti ishrane.
U suštini ovce lakše podnose slabije uslove smeštaja, nege i ishrane. Istina, poboljšanje opštih uslova držanja se i kod ovaca vrlo brzo odrazi na povećanje plodnosti ili na prirast telesne mase.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese