Odlomak

Pjesma je oduvijek bila potreba ljudskog bića. Dječije srce pjevajući se igra i igrajući se pjeva. Kao oblik muzičkog izražavanja, zbog svojih osobina, pjesma prati čitav vaspitno-obrazovni proces.

U periodu prvog i drugog razreda osnovne škole insistira se na sticanju onih muzičkih iskustava koja su neophodna kao zvučna naslaga za postavljanje i razvoj muzičke pismenosti u trećem i četvrtom razredu.To znači da se postavlja odgovarajući zvučni materijal za pjevanje, sviranje, slušanje i izražavanje koji se kasnije koristi kao osnova za nastavu u muzičkom opismenjavanju, jer se opažanjem razvija slušna pažnja.

Dječija pjesma je nezamijenljivo sredstvo za upoznavanje djeteta i vrlo uspješno vaspitno sredstvo. Dijete veliki dio slobodnog vremena provodi u pjesmi i igri, u kojoj dolazi do izražaja njegova psihofizička aktivnost.Zbog toga je dječija pjesma jedan od najprirodnijih puteva koji nam na poseban način otkriva dječiju ličnost.U pjesmi dijete razvija razne sposobnosti i stiče radne navike, pa se prihvata sve težih zadataka.

Vedra pjesma stvara radosno raspoloženje koje podstiče djecu da aktivnije i s većim oduševljenjem obavljaju različite zadatke. Pjesme koje opisuju ljepote naše zemlje, junačke događaje iz prošlosti, podvige i pobjede radnih ljudi, doprinose razvoju patriotskih osjećanja i utiču na formiranje moralnih osobina djece.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Obrazovanje

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese