Povrtarstvo
1.Povrtarstvo je grana biljne proizvodnje koja obuhvata izučavanje i proizvodnju specifične grupe biljaka koje nazivamo povrće.
2. Opšte agrotehničke mere su svojstvene za celokupnu biljnu proizvodnju i obuhvataju osnovnu, predsetvenu obradu zemljišta, djubrenje, setvu, negu i berbu povrća.
3. Specijalne agrotehničke mere se primenjuju kod više vrsti ili sorti:proizvodnja u zaštićenom prostoru, proizvodnja rasada, navodnjavanje, zaštita od bolesti, korova i štetočina, zaštita od visokih i niskih temperature, gajenje u biljnim kulisima, malčovanje.
4. Malčovanje je pokrivanje (nastiranje) zemljišta nekim materijama, koristi se za sprečavanje razvoja korova, isparavanja, očuvanja fizičkih i hemijskih osobina zemljišta ( stajnjak, kompost, treset, slama, specijalni papir, metalne ploče, PE folija). Nedostatk je što na takvom zemljištu je veća opasnost od mraza jer je slabije zračenje toplote iz zemljišta. Povrće pristiže ranije za 15-25dana.
5. Specifične agrotehničke mere se primenjuju na jednoj vrsti ili sorti. To su zakidanje zaperaka, vršikanje , kolčenje(paradajz), pinciranje (krastavac), rezidba (paprika).
Više u Agronomija
Sijani travnjaci
- Krmno bilje
- 1 stranica
Savremeni sortiment jabuke
- /
- UNIVERZITET MEGATREND - Fakultet za biofarming u Bačkoj Topoli · Beograd
- 27 stranica
Tehnologija organske proizvodnje u vinogradarstvu
- /
- Visoka poljoprivredno prehrambena škola strukovnih studija u Prokuplju
- 8 stranica