Odlomak

1.Povrtarstvo je grana biljne proizvodnje koja obuhvata izučavanje i proizvodnju specifične grupe biljaka koje nazivamo povrće.

2. Opšte agrotehničke mere su svojstvene za celokupnu biljnu proizvodnju i obuhvataju osnovnu, predsetvenu obradu zemljišta, djubrenje, setvu, negu i berbu povrća.

3. Specijalne agrotehničke mere se primenjuju kod više vrsti ili sorti:proizvodnja u zaštićenom prostoru, proizvodnja rasada, navodnjavanje, zaštita od bolesti, korova i štetočina, zaštita od visokih i niskih temperature, gajenje u biljnim kulisima, malčovanje.

4. Malčovanje je pokrivanje (nastiranje) zemljišta nekim materijama, koristi se za sprečavanje razvoja korova, isparavanja, očuvanja fizičkih i hemijskih osobina zemljišta ( stajnjak, kompost, treset, slama, specijalni papir, metalne ploče, PE folija). Nedostatk je što na takvom zemljištu je veća opasnost od mraza jer je slabije zračenje toplote iz zemljišta. Povrće pristiže ranije za 15-25dana.

5. Specifične agrotehničke mere se primenjuju na jednoj vrsti ili sorti. To su zakidanje zaperaka, vršikanje , kolčenje(paradajz), pinciranje (krastavac), rezidba (paprika).

 

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 10 stranica
  • Povrtarstvo -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Agronomija
  • Srbija,  Novi Sad,  Poljoprivredni fakultet, Novi Sad  

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari