Odlomak

 

Klimatske promene predstavljaju sve veći izazov čovečanstva za čije se rešavanje bori sve više stručnjaka širom sveta. Kao glavne posledice globalnog otpopljavanja se javljaja brži porast prosečne temperature, proširavanje područja na kojima se javljaju sve duži sušni periodi, poplave su učestalije, voda za piće je sve ugroženija, šumski požari su učestaliji, smanjenje snežnog i ledenog pokrivača, smanjenje biodiverziteta kao posledica promena klimatskih uslova…

U sklopu agende 2030. Ujedinjenih nacija 13. cilj od zadatih 17. ciljeva za održivi razvoj je definisana borba protiv klimatskih promena u vidu hitne akcije protiv klimatskih promena i njenih posledica.
Dugoročni cilj do 2050. godine podrazumeva smanjenje emisije gasova staklene bašte za 85-95% u odnosu na 1990. godinu.
Borba protiv klimatskih promena u Srbiji je utvrdjena zakonima o ratifikaciji Okvirne konvencije UN o promeni klime i pratećim aktima u vidu Kjoto protokola i Sporazumom iz Pariza.
Najveći uticaj na klimatske promene ima sve veće oslobadjanje ugljen-dioksida u velikom broju delatnosti koje pripadaju raznim granama industrije. Povećana akumulacija ovog gasa u atmsferi sprečava proticanje energije u vidu isijavanja infracrvenog zračenja sa površine Zemlje i njihovo napuštanje atmosfere.
U Srbiji je u prethodnih par godina počela velika ekspanzija rudarskih aktivnosti koja sve više brine i ekološkom aspktu ekspoatacije i zaštiti životne sredine u ovom sektoru nego što je to ranije bio slučaj.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 10 stranica
  • Ekoklimatologija -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekologija
  • Srbija,  Beograd,  METROPOLITAN UNIVERZITET - Fakultet za menadžmet   UNIVERZITET METROPOLITAN, Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, Beograd

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese