Odlomak

Programski jezik Java je objektno-orjentirani programski jezik koji je razvijen 1995. godine. Prvobitno je nastao iz programskog jezika Oak. Te godine je u internet preglednik Netscape Navigator ugrađena podrška za Javu. Od tada pa sve do danas jezik se razvija i širi te je praktički sveprisutan. Jedna od temeljnih vodilja u razvoju ovog jezika, koja je dovela do ovakve opće prihvaćenosti, jest ideja napiši-jednom-pokreni-bilo-gdje.
Potrebno je spomenuti i oblasti primjene Jave. Programiranje u programskom jeziku Java danas pokriva vrlo široko područje. Aplikacije pisane u Javi izvršavaju se na različitim platformama, od desktop računara s različitim operacijskim sistemima, preko mobilnih i PDA uređaja, bankovnih “čip” kartica, multimedijskih i drugih namjenskih uređaja pa do web aplikacija koje nam dolaze s nekih od najvećih korporacijskih servera. Trenutno, Java se koristi u internet programiranju, mobilnim uređajima, igrama, e-business solucijama itd. Javu možemo koristiti za pisanje software-a od najprostijih do najsloženijih upotreba. Primjera radi, Java je korištena za razvijanje software-a za komunikaciju i upravljanje rovera na Marsu. Software za Android telefone se piše i razvija u Javi. Za svaki novi softwareski projekat danas, kompanije pitaju kako mogu koristiti Javu da sebi olakšaju.
Termin Java danas se koristi u nekoliko različitih značenja:
– Java kao programski jezik
– Java kao platforma
– Javin virtualni stroj (JVM, engl. Java virtual machine)
– JRE, JDK (SDK)
– Java ekosustav

Na samom početku je spomenuto da je Java objektno-orjentirani programski jezik. To je upravo i odgovor na pitanje osnovne paradigme ovog programskog jezika, tj. radi se o objektno-orjentiranoj paradigmi. Da bi se jezik smatrao objektno-orijentiranim, mora posjedovati najmanje 4 karakteristike, opisane u nastavku.
– Enkapsulacija – tehnologija koja implementira sakrivanje i modularnost informacija (apstrakcija).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese