Menadžment u saobraćaju i transportu
Objavio trujke 18. novembar 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Saobraćaj
Objavio studenti.rs 23. april 2021. Prijavi dokument
Guma za žvakanje, žvakaća guma, kauguma ili žvaka je naziv za vrstu slatkiša, izrađenu od gume ili sličnog elastičnog materijala, a koja je namenjena žvakanju. Tragovi predmeta slični žvakaćim gumama datiraju još iz vremena neolita, ali je žvakaća guma u svom modernom obliku stvorena u SAD u drugoj polovini 19.veka. Američka vojska ju je u 20.veku davala svom ljudstvu kao sredstvo za olakšanje stresa, a odatle se proširila širom sveta. Posebne vrste žvakaćim guma se danas koriste u medicinske svrhe.
2. ISTORIJA NASTANKA ŽVAKE
U praistorijsko vreme, čovek je sakupljao i žvakao sve što je u prirodi uspeo da nađe. Stari Grci žvakali su koru žbunastog drveta ‘’mastika’’, Maje su žvakale čikl, mlečni sok oštećenih stabala ili grana tropskih biljaka, dok su kinezi žvakali korenje ‘’ginseng’’ drveća, verujući da ima afrodizijačna svojstva.
Prva komercijalna žvaka je napravljena 1848. godine, a toga se setio Džon Bejkon Kurtis. On je svoju žvaku nazvao ‘’State of Maine Pure Spruce Gum’’, a bila je od smole omorike i parafina, i bila je roze boje. Tako se revolucionarni proizvod pojavio i vrlo brzo proširio na tržištu. Žvake su bile obavezna Stavka u paketima za američke vojnike, do 1940. godine.
Tokom II svetskog rata kompanije Wrigley koja je još i tada bila prestižni proizvođač žvaka, odlučila se na neobičan i inventivan potez da bi žaštitili ugled firme. Naime, zbog ratnih uslova, snabdevanje osnovnim prehrambenim proizvodima bilo je ograničeno. Istovremeno je potražnja za žvakaćim gumama skočila.
Objavio trujke 18. novembar 2024.
Objavio djekavlada10 16. oktobar 2024.
Objavio pigeon 30. jun 2024.
Objavio underdog011 29. novembar 2024.
Objavio aventurin 25. novembar 2024.
Objavio prodidz1 25. novembar 2024.
Objavio underdog011 29. novembar 2024.
Objavio MimaBJ24 29. novembar 2024.
Objavio aventurin 25. novembar 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.