Odlomak

UVOD

Pšenica je drevna žitarica, za koju se smatra da potiče iz jugozapadne Azije, a najstariji arheološki nalazi o uzgoju pšenice dolaze iz Turske.Zbog svoje je velike važnosti imala važnu ulogu u religioznim obredima mnogih kultura. U mitologijama Stare Grčke, Rima i Sumerana spominju se bogovi pšenice, u nekim dijelovima Kine i danas se smatra svetom.
Počela se uzgajati 7 000 godina prije Hrista, a i danas je najvažnija žitarica na svetu. Uzgajana je u Iraku, Egiptu i Kini. Nakon otkrića Amerike počela se uzgajati i u Americi, a zatim i u Australiji.
Pšenica (Triticum spp.) je vrsta jestive trave, pšenično zrno ili seme krušarice Triticum vulgare. To je najvažnija žitarica koja je na drugom mestu po proizvodnji u svetu, odmah iza kukuruza. Sirovina je za proizvodnju brašna, a istovremeno je i gotova namirnica, jer se konzumira kao npr. pšenična kaša. U obliku hleba i testenine prehranjuje više ljudi nego bilo koja druga žitarica.
Iako ima preko 1000 poznatih sorti, sve se mogu svrstati u šest razreda prema vremenu sadnje, tvrdoći žita i boji zrna. Najtvrđa je pšenica durum, čijom preradom se dobije semolina koja se koristi za proizvodnju testenine i mlečnih pudinga. Manje tvrđe sorte pšenice koriste se za proizvodnju krušnog i višenamenskog brašna, a od mekših sorti dobija se brašno za pripremu kolača, krekera i raznih testa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari