Odlomak

1. TEORETSKI DIO: RAZRJEĐIVANJE KOSE

Razrjeđivanje kose je postupak pri kome kosi oduzimamo suvišnu gustoću. Razrjeđivanje se može izvoditi na tri načina:
• Britvom ili žiletom;
• Efilatorom i
• Makazama – efilir ili običnim.
Razrjeđivanje britvom ili žiletom efilatorom izrađuje se na mokroj kosi. Naslage kose se odstranjuju britvom ili žilet efilatorom. Efiliranje se izvodi suprotno od smjera u kom kosu češljamo da bi se izbjeglo štrčenje dlačica. Razrjeđivanje efilir makazama često se primjenjuje kod muškog frizera prilikom klasičnog šišanja suhe kose. Izvodi se tako što ispod počešljanog pramena kose postavimo nazubljenu stranicu. Naizmjeničnim blagim otvaranjem i zatvaranjem makaza od vlasišta prema vrhu pramena kosu razrjeđujemo. To se čini napola zatvorenim makazama, a koj jačeg razrjeđivanja oba kraka makaza više su zatvorena. Razrjeđivanje običnim makazama zahtijeva dosta prakse i veoma laganu ruku.
Slika 1.1. Efilir makaze

Pri razrjeđivanju makazama kosa se dijeli u tanke pramenove koje u vrhu pridržavamo prstima. Makazama u desnoj ruci činimo brze i elastične pokrete, od vrha prema glavi istovremeno otvarajući i zatvarajući. Na taj način kosa se reže i porezuje. Poslije razrjeđivanja kose bilo kojom metodom potrebno je izvršiti rezanje.

1.1. Sredstva za učvršćavanje kose

Za frizru nije dovoljno samo da ona estetski izgleda lijepo. Frizura, takođe, treba da izgleda pristojno i da traje nekoliko dana. Svrhe primjene svih oblika i vrsta sredstava za učvršćavanje kose je da kosi daju čvrstinu i željeni oblik koji će trajati što duže. Savremeni preparati pored učvršćavanja kosi daju i sajaj te kondicioniraju kosu.
Sredstva za učvršćavanje se uvijek primjenjuju na čistu kosu, odnosno poslije pranja. Zavisno od vrste i oblika sredstva, ono se nanosi na vlažnu kosu prije oblikovanja ili na suvu kosu, oblikovanu u frizuru. Savremena sredstva za učvršćavanje se proizvode u obliku:
• lakova,
• gelova i
• pjena za kosu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Briga o lepoti

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari