Odlomak

Reciklaža auto guma

KRATAK OPIS PROCESA RECIKLAŽE AUTO GUMA

Reciklaža auto guma prestavlja proces u kome se stare, oštećene i praktično neupotrebljive auto gume, prerađuju i ponovo koriste u određenim proizvodnim procesima. Umjesto odlaganja na deponije, na kojima postaju istovremeno i ekološki problem, prije svega zbog činjenice da se matijerijal od kojeg su napravljenje veoma dugo razgrađuje, one mogu da se iskoriste na mnogo bolje načine. Na primjer, stare gume mogu da se isjeku, istope, ili obrade na neki drugi način da da kroz taj proces postanu vema efikasna sirovina za proizvodnju drugis proizvoda od gume, kao što su gumene trake, plastične igračke ili takozvani „ležeći policajci“. Ovu sirovinu možete koristiti i kao dodatak asvaltnoj masi čime se dobija asvalt visokog kvaliteta koji omogućava sigurniju vožnju, manje saobraćajnih nesreća i povređenih ljudi a da ne govorimo o ekonomskim uštedama.
„26% građana starijih od 18 godina posjeduje vlastiti automobil ” Ukoliko istraživanje kompanije Gfk BH primjenimo na Banja Luku i pri tome predpostavimo da u Banjaluci trenutno živi preko 200.000 stanovnika starijih od 18. godina, te da u prosjeku jedanput kodišnje mjenjaju gume na svojim automobilima, dobijemo da godišnje, samo od privatnih putničkih automobila na deponijama ili drugim nelegalnim odlagalištima završi preko 200 000 auto guma.
Polazeći od gore navedenih predpostavki možemo uočiti količinu potencijalnih sirovina za obradu samo na teritoriji grada Banja Luka. Takođe, logično je predpostaviti da bi kompanija koja se bavi reciklažom auto guma takođe mogla da preuzima mnogo veću količinu za preradu iz cijele BiH, s obzirom da u ostatku Bosne i Hercegovine ne postoji slična kompanija.

Takođe, s obzirom na razvijenu građevinsku industriju, te očekivane infrastrukturne radove u Republici Srpskoj ali i cijeloj BiH, gotovo da postoji potpuno sigurno tržište za plasiranje kompletne proizvodnje samo u obliku granulata za asvaltne podloge, pri čemu gotovo zanemarujemo ogroman potencijal koji imaju druge vrste proizvoda od recikliranih guma.
TRŽIŠNA REALNOST KOMPANIJE ZA RECIKLAŽU AUTO GUMA

U uvodnom dijelu ovog rada navedene su određene predpostavke koje se odnose na eventualno tržište i tržišne mogućnosti kompanije koja bi se preradom starih auto guma. U sledećem tekstu ćemo dati preciznije podatke o mogućnostima razvoja ovakvog preduzeća.
Ukoliko u nedostatku preciznijih informacija predpostavimo da u Bosni i Hercegovini živi između 3 500 000 i 4 miliona stanovnika, te da te da je među njima oko dvije trećine starije od 18 godina, te da od tog broja 26% posjeduje vlastiti automobil, dobićemo da je u BiH oko 600 000 automobila. Ukoliko u prosjeku jedanput godišnje vrše promjenu auto guma dobijemo oko 2 400 000 auto guma putničkih automobila koje mogu poslužiti kao sirovina za preradu na godišnjem nivou. Takođe ovom brojum mogu se dodati stare gume iz proteklih od 5-10 godina, te stare gume poljoprivrednih mašina, terentnih vozila, autobusa, motocikala i bicikala i tako dalje.
Prosječna težina auto gume iznosi nešto više oko 5 kilograma . Prema tome godišnje sirovine za preradu samo putničkih auto guma iznose oko 12 hiljada tona godišnje. S obzirom da bi početni kapaciteti tvornice za reciklažu bili 10 000 tona godišnje, možemo zaključiti da na tržištu postoji dovoljna količina sirovina za optimalnu proizvodnju te i za proširenje kapaciteta u budućnosti.
Proizvodni program preduzeća za prve tri godine bi bio fokusiran na na proizvodnju gumenog granulata različitih veličina (granulat je gumeni prag odnosno gumeni komadići)

Plasiranje ove vrste proizvoda moguće je kao što je ranije navedeno prije svega u očekivanju izgradnju putne infrastrukture u Rebulici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kao dodatak asvaltnoj masi, ali i svim preduzećima koja se proizvodnjom različitih proizvoda kao što su: podloge za sportske terene i zaštitne podne obloge, obloge u stajama, obloge za izolaciju krovova, zvučne barijere u graditeljstvu, različite oznake u cestovnom prometu, potplati za cipele, pune gume za kolica i kante za smeće, automobilski dijelovi, razni prešani proizvodi, porozna bitumenska veziva itd.
S obzirom na veoma rasprostranjenu primjenu gumenog granulata, predpostavljamo da očekivanu proizvodnju u potpunosti moguće plasirati u okvriu tržišta BiH, te zemalja u okruženju kao što su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija …

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese