Odlomak

2. Plastični otpad
• Veliki problem otpada od polimernih materijala je, za sada, još uvek mala mogućnost reciklaže u Srbiji.
• Prema podacima Srpskog udruženja za reciklažu, u 2006. godini u Srbiji je bačeno više od 200.000 tona raznih plastičnih materijala, otvoreno je samo 37 novih radnih mesta u tom sektoru i reciklirano oko pet odsto sakupljenog plastičnog ambalažnog otpada. Iste godine udruženje je prikupilo oko 4000 tona plastičnog otpada i reciklirali su približno 3000 tona tog otpada. U 2007. prikupljeno je 10000 tona. Znači 390000 tona je za samo godinu dana otišlo na razne zastarele i divlje deponije gde sagoreva i stara toksična isparenja ili
zagađuje zemljište i vodene tokove.
• U SAD se godišnje proizvede 25 miliona tona plastičnog otpada od čega se samo 1 milion tona reciklira.
• Plastici je potrebno od 200 do 400 godina da se razloži u prirodi a plastika koju bacamo često dolazi do okeana. Životinje umiru jedući plastični otpad koji ne mogu da svare. Plastika se gomila pomoću vodenih struja i ostaje ispod površine vode. Prema najnovijim otkrićima u tihom okeanu se nalazi ogroman “kontinent” od plastike koji pluta ispod površine mora. Toliko je veliki da se može videti na satelitskim snimcima a za kratko vreme će spojiti Ameriku i Aziju.
5
• Smatra se da plastični otpad čini oko 90% otpada u okeanima. Praktično je nemoguće ukloniti taj otpad jer je zagađenje dostiglo neverovatne razmere.
• Greenpeace smatra da 70% otpada koji završi u okeanima potone tako da je zagađenje još veće nego što se može videti. Oni smatraju da je jedina pomoć reciklaža plastike i ponovno korišćenje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Grafičko inženjerstvo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese