Odlomak

1.UVOD

Rukomet je savremena i vrlo popularna igra u svetu i kod nas, pa se zato nalazi u programu Olimpijskih igara u muškoj i ženskoj konkurenciji. Značaj rukometne igre je mnogostruk. U početnoj fazi učenja rukomet je vrlo jednostavna igra, pa je svaki pojedinac brzo shvata i primenjuje. Igra sa svojim pravilima, zahtevima, sadržajem,odgovara najvećem broju populacije. Podjednako deluje i razvija sve motoričke sposobnosti i intelektualne osobine čoveka, pa je gotovo idealan sport za svestrani razvoj mladih. Svojom aktivnošću rukomet povoljno deluje i na regulaciju nekih konativnih faktora (crte ličnosti) kao što su: samodominacija, frustracijska tolerancija, agresivnost, anksioznost itd.Što se tiče motorike, rukomet prednjači u svestranom razvoju svih motoričkih sposobnosti. O tome govore brojna istraživanja kao i podatak da su u elementima rukometne igre sadržana sva tri oblika kretanja: trčanje, bacanje i skakanje. Što se topološke podele tiče, rukomet, za razliku od drugih sportova, podjednako favorizuje, obrazuje i razvija delove nogu, trupa, ruku i ramenog pojasa. Sistematskim treniranjem može se u većoj ili manjoj meri uticati na pomenute elemente. Široke radne mase naših gradova i sela nisu upoznate sa rukometom, nisu upoznate sa jednom od najzdravijih, najjednostavnijih i najmladjih igara loptom. Rukometno igralište je prostrano, što omogucuje igračima raznovrsno kretanje kao npr. brzo ili sporo kretanje itd. Kod rukometa se trči i igra loptom, trči se mnogo, a udarci rukom su i raznovrsni. Za igru je potrebno rukometna lopta, fudbalsko ili rukometno igralište. Trčanje kao temelj svake igre, jača noge i unutrašnje organe, a hvatanje, bacanje lopte, mnogobrojni skokovi, okreti jačaju ostale delove tela. Drugim rečima, omladina koja se bavi rukometom jača organe,stiče brzinu, okretnost, snalažljivost, ustrajnost, odvažnost, itd.

2.ŠUTIRANJA

Pod šutiranjem podrazumevamo upućivanje lopte na gol sa ciljem da se postigne pogodak. Obzirom da je kod nas domaćin izraz šutiranje te se u tom smislu najčešće koristi kao termin. Tehnika izvođenja šutiranja ista je kao i kod dodavanja, s tom razlikom što je kod šutiranja lopta izbačena većom brzinom na gol.
Treba napomenuti da kod šutiranja imamo i neka specifična bacanja lopte na gol što nije slučaj kod dodavanja, eret , šrauba, otklon prema ruci koja šutira i slično.
Za razliku od dodavanja, kod šutiranja učestvuje veći broj mišićnih grupa, koji deluju povezano u lancu, a izbačaj lopte izvodi se brzo i snažno.
Šutiranja mogu da se klasifikuju prema tome da li se izvode iz mesta , hodanja ili trčanja.

TEHNIKE ŠUTIRANJA U RUKOMETU PODELJENE SU NA :

  •     Osnovno šutiranje,
  •     Poskokom-šase,
  •     Prekorakom-nordijski šase,
  •     Dokorakom.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari