Odlomak

 

– Bravari izrađuju dijelove metalnih konstrukcija, obrađuju limove, metalne profile i cijevi te izvode razne montažne radove na objektima.
Završni proizvodi bravarskog posla jesu: ograde, metalni prozori i vrata, metalni namještaj, dijelovi postrojenja.
Bravari koji su zaposleni u firmi ili imaju vlastitu firmu izrađuju maloserijske metalne predmete ili dijelove sklopova.
Ovisno o vrsti završnog proizvoda, bravari obavljaju ove radne operacije:
zacrtavaju, ručno ili strojno režu, ravnaju, turpijaju, ručno ili strojno savijaju, bruse, kuju, buše, ručno ili strojno narezuju navoje, vare postupkom elektrozavarivanja, montiraju sklopove, oštre različite alate, boje temeljnom bojom. (slika 1.)
U radu upotrebljavaju raznovrstan alat i strojeve – čekiće razne težine, pilu za željezo, turpije, metar, pomično zacrtkano mjerilo, mikrometar, kutomjer, ručnu električnu bušilicu, stubnu električnu brusilicu, stroj za rezanje čeličnih profila, stroj za savijanje limova i elektroaparate za zavarivanje i točkasto zavarivanje.

Slika 1. – primjer bravara u poslu

2. (ALATI I PRIBOR)

U bravarskoj tehnici postoje tri vrste alata i pribora za izradu i obradu a to su alati (pribor) za mjerenje, stezni alati i rezni alat.

Gore pomenuti alati i pribori se koriste svakodnevno u bravarskim poslovima, i oni su neophodni za efikasnu i učinkovitu izradu i obradu.
U svakodnevnom životu bravari su jako bitni pojedinci u društvu, i njihov rad je tražen.

U narednom tekstu imamo na uvid kako tekstualno tako i vizualno, šta su i kako izgledaju alati i pribori u bravarskoj tehnici.

Alati (pribor) za mjerenje

Alati (pribor) za mjerenje su uređaji za mjerenje dužina, površina, zapremine, uglova, težine, tvrdoće, čvrstoće, električnog otpora, električnog napona, struje, temperature, koraka (pedometar) ili neke druge osobine predmeta (materijala).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Mašinstvo

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese