Odlomak

VIb grupa periodnog sistema, odlike elemenata
VI grupa periodnog sistema ima dve podgrupe, tj u VI grupu periodnog sistema spadaju Via grupa VIb grupa. U ovu grupu spadaju sledeci elementi: Kiseonik (O); Sumpor (S); Selen (Se); Telurijum (Te) I Polonijum (Po).
Prva dva elementa ove grupe su dosta poznata. Kiseonik sacinjava 21% zemljine atmosphere, dok je Sumpor zuti solid sa tipicnim nemetalnim svojstvima. Treci element ove grupe, Selen, nije toliko poznat medjitim neophodan je u procesu kserografije. Sjajna crvena boja dobijena iz spojeva Selena I Sumpora ; Cd5 I Cd5e upotrebljava se u bojenju stakla. Iako je elementarni Selen veoma otrovan, tragovi ovog elementa u mikrokolicinama se nalaze u namirnicama coveka te je stoga neophodan za zivot.

 

 

 

 

 
SELEN
Selen ili sellenium (Se) je metaloid VIb grupe periodnog sistema. Poznato je nekoliko njegovih izotopa cije se atomske mase nalaze izmedju 65-91. Otkriven je 1817 godine od strane Jans Jakoba Barceliusa. Ime je dobio po grackoj reci selene koja znaci mesec. To ime je dobio zato sto se uvek javljao uz telur, lat. naziv tellus sto znaci zemlja.
Agregatno stanje selena je cvrsto, gustine je 4.28-4.81 g/cm3. Elektronegativnost mu je 2,4. Moze da bude u oksidacionim stanjima -2, +4, +6. Atomski poluprecnik selena iznosi 1/5pm.

 

 

 

 

 

Zastupljenost I dobijanje
Selen je zastupljen u zemljinoj kori u kolicinama od 0,05 ppm, kao pratilac nekih ruda sumpora. U industriji se dobija kao sporedni proizvod preciscavanja ruda bakra I sumpora.
Selenov oksid (SeO2) se rastvara u azotastoj kiselini (HNO3), potom se propusta kroz rastvor sumpor dioksida. Slobodan selen se izdvaja kao crveni talog. U laboratorijama selen se dobija redukujuci selen VI (H2SeO4) pomocu H2N-NH2. Namirnice najbogatije selenom su:psenica, nepreradjeni pirinac, ovas, polumasno mleko, posno meso I riba.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Hemija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese