Odlomak

1. Uvod

Veliki je značaj mehanizacije u poljoprivredi te u cijelom tehnološkom postupku proizvodnje i dorade proizvoda za ostvarivanju većih prinosa, boljeg kvaliteta i povećanja ekonomičnosti proizvodnje. Proizvodnja hrane, naročito na većim posjedima, ne može se zamisliti bez raznovrsne i kvalitetne mehanizacije čijom pravilnom upotrebom izbjegavamo najčešće posljedice obrade zemljišta, kao što su: povećano sabijanje tla, loša pripremna obrada, loša sjetva i njega, mehaničko oštećivanje biljaka i plodova, povećani gubici kod sabiranja te vrlo opasno “zagađivanje” zemljišta, vode i zraka štetnim tvarima iz zastarjelih ili loše održavanih strojeva i uređaja.

Suvremene sijačice za sve okopavinske kulture posjeduju sjetveni aparat pneumatskog ili mehaničkog tipa koji omogućavaju univerzalnost primjene. Kod osnovne izvedbe namijena je za sjetvu kukuruza, no s korištenjem dodatne opreme i izmjenom ploča za sijanje, omogućena je mnogostruka primjena i u sjetvi drugih poljoprivrednih ili povrtlarskih kultura. Kod konstrukcije sijačice i njenog mehanizma za sjetvu, uz podizanje visine sanduka za sjeme omogućeno je kvalitetnije polaganje sjemena i sitnozrnatih kultura.
2. Općenito o sijačicama u poljoprivrednoj proizvodnji
Agrarna mehanizacija se bavi razvojem i konstrukcijom strojeva za poljoprivredu, kao na primjer: traktora, kombajna, sijačica, plugova, kosilica, samohodne šprice i sličnih strojeva. Pri tome je neophodno pojasniti činjenicu da se čovječanstvo pri njegovoj momentalnoj veličini ne bi moglo prehranjivati |bez ovakvih uređaja, koji su u današnje doba prepuni najmodernije tehnike. Moderne razvojne tendencije idu u pravcu autonomnih uređaja, što znači zemljoradnih mašina koje bi bile u stanju raditi bez vozača. Već danas postoje razni uređaji koji vozačima olakšavaju rad, kao na pr. uz pomoć lasera vođeni kombajni ili uz podršku Global Positioning System-a (GPS) vođeni traktori ili bilo koje drugi strojevi. Na žalost je ova industrijska grana na prostorima bivše Jugoslavije manje-više izumrla, a postojeće kompanije već odavno skoro potpuno nekonkurentne čak i na domaćem, a kamoli na internacionalnom tržištu.

Sijačica je pomagalo u poljoprivrednoj proizvodnji, a koristi se za sjetvu usjeva kroz polje. Spojena je na traktor pomoću određenog mehanizma, ili s posebnom kukom na tri mjesta.

Sijačice položu sjeme u zemlju na precizan način duž redaka. Sjemenke su distribuirane kroz uređaje koje se zovu „draw units“- a one su ravnomjerno raspoređeni duž sijačice. Sijačice variraju u veličini, od 2 do 48 redaka, pa do najvećeg u svijetu 48-red John Deere DB120. Prostori između redaka jedinice uvelike se razlikuju. Najčešći razmak u SAD je 30 inča.

Na manjim i starijim sijačicama, marker se proteže na stranu polovice širine sijačice i stvara liniju u polju gdje bi traktor trebao biti usmjeren za sljedeći prolazak. Marker je obično jedan disk drljača na držaču na svakoj strani sijačice. Na većim i modernijim sijačicama, GPS navigacija i sustav za automatsko upravljanje se često koriste na traktorima, eliminirajući potrebu za markerom. Neka oprema za precizno poljodjelstvo, kao što je Case IH AFS koristi GPS / RKS i računalom upravljanu sadilicu za sijanje sjemena na točanom položaju u preciznosti od 2 cm. U slučaju nepravilnog oblika polja, oprema za preciznost automatski će zadržati sijanje sjemena preko već posijanog područja kada traktor mora prijeći preko već posijanog područja kako bi se izbjegle prepreke, kao što su stabla.

Starije sijačice obično imaju sanduk za sjeme za svaki redak i sanduk za gnojivo za dva ili više redaka. U svakom raspršivaču sjemena ploče su instalirane s određenim brojem zubaca i razmakom između zubaca prema vrsti sjemena će se sijati i stopi po kojoj se sjeme se sije. Veličina zubaca (zapravo veličina prostora između zubi) je samo dovoljno velika da omogući jedno sjeme u isto vrijeme, ali ne i dovoljno velika za dva sjemena . Moderne sijačice često imaju veliki sanduk za sjeme koje se distribuira na svaki redak.
Sijačice za sve poljoprivredne kulture posjeduju sjetveni aparat pneumatskog ili mehaničkog tipa koji omogućava univerzalnost primjene. Kod osnovne izvedbe namjena je za sjetvu kukuruza, no s korištenjem dodatne opreme i izmjenom ploča za sijanje, omogućena je mnogostruka primjena i u sjetvi drugih poljoprivrednih ili povrtlarskih kultura. Kod konstrukcije sijačice i njenog mehanizma za sjetvu, uz podizanje visine sanduka za sjeme omogućeno je kvalitetnije polaganje sjemena i sitnozrnatih kultura.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese