Specifičnosti nege bolesnika sa crevnim infekcijama
Najčešće bolesti niskoga higijenskog standarda, uz trovanje hranom koje je često i u civiliziovanom svetu, su crevne zarazne bolesti. Čine oko 20% svih zaraznih bolesti, sa epidemiološkom karakteristikom da se češće pojavljuju leti i u jesen. Infekcija se najčešće prenosi prljavim rukama (fekalno-oralnim putem). Uzročnik ili njegovi toksini ulaze u organizam kroz usta, razmnožavaju se u crevu, oštećuju sluznicu creva i najčešće se izlučuju stolicom. Po učestalosti su odmah nakon respiratornih infekcija (najučestalije). Najčešće se manifestuju prolivom (tri ili više stolica u 24 sata). Uz proliv se mogu javiti povraćanje sa povišenom temperaturom ili bez nje te bolovi u trbuhu. Obično traju nekoliko dana (akutni proliv), a u nekim slučajevima i dalje.
Više u Seminarski radovi
Izrada klasične dnevne frizure
- /
- 11 stranica
Sijani travnjaci
- Krmno bilje
- 1 stranica
Osnovni zadaci statike – aksiome statike
- Mašinstvo
- 20 stranica
Više u Skripte
Ergonomičnost industrijskog dizajna
- industrijski dizajn
- UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Fakultet inžinjerskih nauka · Čačak
- 35 stranica
Ergonomija kao komponenta industrijskog dizajna
- industrijski dizajn
- UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Tehnički fakultet u Čačku · Čačak
- 34 stranica
Izrada klasične dnevne frizure
- /
- 11 stranica