Odlomak

ŠTETNI SASTOJCI U KOZMETIČKIM PREPARATIMA
Uvod
Kozmetički preparati su u širokoj upotrebi i bez njih se savremeni život ne može zamisliti. Kozmetiku danas koriste žene i muškarci, stari i mladi, pa čak i bebe od prvog dana svog rođenja.
Ipak, pored svih prednosti koje nam kozmetika pruža, vrlo često se u kozmetičkim preparatima mogu naći i sastojci koji mogu izazvati neželjena dejstva. Štetnih sastojaka ima u kupkama, sapunima, šamponima, kremama za lice, losionima za telo, dezodoransima… Ima ih gotovo u svakom kozmetičkom proizvodu.
Mnogi sastojci koje nalazimo u raznim preparatima su kancerogeni, a mogu biti i snažni alergeni. Dugotrajna upotreba ovakve kozmetike može da naruši zdravlje.
Sve više se u svetu koristi tzv. prirodna kozmetika. Ovi su preparati bazirani na aroma kozmetici i imaju mnogo kraći rok trajanja. Ekološki su prihvatljivi, zdravi su za kožu i nisu škodljivi za organizam.

 

 

 

 

Sirovine za proizvodnju kozmetičkih preparata
Supstance koje ulaze u sastav higijensko-estetskih i kozmetičkih preparata izučavaju se pod zajedničkim nazivom kozmetičke sirovine.
Postoje više vrsta različitih klasifikacija sirovina, a jedna od njih je klasifikacija na glavne i pomoćne sirovine.
Glavne sirovine
Osnovna svojstva, uloga i primena samo jednog malog broja sirovina koje se u velikom broju preparata primenjuju kao glavne, koje su značajne i bitne za primenu kozmetičkih preparata, a to su:

  • Voda
  • Površinski aktivne materije

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Hemija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese