Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio sdj_dj 11. decembar 2015. Prijavi dokument
UVOD
Proizvodnja konzumnih jaja je veoma zahtevan tehnološki proces koji je u intenzivnom živinarstvu poprimio odlike industrijske proizvodnje. Pri tome se nije više vodilo računa o osnovnim biološkim potrebama živine, nego samo o efikasnosti i rentabilnosti proizvodnje. Upravo iz tog razloga, Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje držanje nosilja u konvencionalnim (klasičnim) kavezima, a forsiraju se sistemi koji su mnogo bolji za dobrobit živine.
Novi propisi će dovesti do velike promene u proizvodnji konzumnih jaja u Srbiji, jer nije ni lako, a ni jeftino promeniti sistem držanja i način proizvodnje, ali nas ovaj veliki posao svakako čeka u bliskoj budućnosti. Stoga će vodič za tehnologiju proizvodnje jaja u kavezima svesti samo na osnovne činjenice, a više pažnje će se posvetiti alternativnim sistemima.
Postoje dve faze u sistemu proizvodnje konzumnih jaja: prva je odgoj kokica do 18. nedelja starosti,a druga je faza eksploatacije od pronošenja do izlučenja, što je najčešće u uzrastu od 72-76 nedelja. Hibridi koji se danas koriste u proizvodnji konzumnih jaja su veoma visokog genetskog potencijala, ali u kojoj meri će se on ispoljiti zavisi pre svega od uslova odgoja kokoši nosilja – odnosno od odgajivača.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.