Odlomak

UVOD

Proizvodnja konzumnih jaja je veoma zahtevan tehnološki proces koji je u intenzivnom živinarstvu poprimio odlike industrijske proizvodnje. Pri tome se nije više vodilo računa o osnovnim biološkim potrebama živine, nego samo o efikasnosti i rentabilnosti proizvodnje. Upravo iz tog razloga, Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje držanje nosilja u konvencionalnim (klasičnim) kavezima, a forsiraju se sistemi koji su mnogo bolji za dobrobit živine.
Novi propisi će dovesti do velike promene u proizvodnji konzumnih jaja u Srbiji, jer nije ni lako, a ni jeftino promeniti sistem držanja i način proizvodnje, ali nas ovaj veliki posao svakako čeka u bliskoj budućnosti. Stoga će vodič za tehnologiju proizvodnje jaja u kavezima svesti samo na osnovne činjenice, a više pažnje će se posvetiti alternativnim sistemima.
Postoje dve faze u sistemu proizvodnje konzumnih jaja: prva je odgoj kokica do 18. nedelja starosti,a druga je faza eksploatacije od pronošenja do izlučenja, što je najčešće u uzrastu od 72-76 nedelja. Hibridi koji se danas koriste u proizvodnji konzumnih jaja su veoma visokog genetskog potencijala, ali u kojoj meri će se on ispoljiti zavisi pre svega od uslova odgoja kokoši nosilja – odnosno od odgajivača.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari