Odlomak

Struktura međunarodne zajednice posmatrana kao njen sastav, odnosno unutrašnji raspored elemenata najčešće predstavlja odlučujući činilac međunarodnih odnosa i međunarodne politike. Najšire stanovište pozicionira subjekte međunarodnih odnosa za vodeći elemenat date strukture, koji usmerava ostale, to jest odnose među njima i pravila ponašanja. Subjekti međunarodne zajednice u liku zajednica ljudi istovremeno su i subjekti međunarodnih odnosa i međunarodne politike.
Nauka o međunarodnim odnosima kompetentno tretira nacionalne, međunarodne i transnacionalne subjekte, što je opšteprihvaćena kategorizacija. Brojni autori prioritet daju nacionalnim akterima, posebno državi, smatrajući ih odlučujućim u međunarodnoj konstelaciji, gde postoje izrazito suprotstavljeni stavovi. To naročito što u postmodernom vremenu eskalira važnost međunarodnih i transnacionalnih učesnika, posebno ekonomskih u vidu TNK. Pored države egzistiraju i nacionalne organizacije i to: stranke (partije), privremene vlade, narodnooslobodilački pokreti i, poslednjih decenija, separatističke grupacije podržane terorističkim snagama.
Međunarodna zajednica sastoji se od subjekata međunarodnih odnosa, a to su države i međunarodne organizacije. Ono što spaja jedinice međunarodne zajednice jesu zajednički interesi.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese