Transport robe podrazumeva premeštanje određene količine robe pod određenim uslovima i sa jasno utvrđenim parametrima kvaliteta od proizvođača do potrošača uz očuvanje njenih osobina . U drumskom transportu vršimo klasifikaciju robe prema njenim osobinama koje su važne za organizaciju transportnog procesa,to su:
-fizičke osobine robe
-način utovara i istovara
-uslovi transporta i skladištenja
-količina obe za transport.
Roba prema uslovima transporta i skladištenja može se podeliti na :običnu i specifičnu po dimenzijama,po tome što može biti opasna po ljude i okolinu i po tome što je lako kvarljiva.

Osobine i specifičnosti lako kvarljive robe

Lako kvarljiva roba je grupa prehrambenih namirnica koje se usled promena temperature i vlažnosti mogu u kratkom roku oštetiti ili pokvariti.Mala oštećenja mogu da dovedu do smanjenja hranljivih vrednosti aveća oštećenja dovode do potpunog kvarenja namirnica koje onda budu neupotrebljive za ljudsku ishranu. Naravno,posledice su i materijalne,oštećena roba će imati manju cenu ili neć biti uopšte prodata jer je neupotrebljiva. Zbog svega navedenog transport i skladištenje lako kvarljive robe je od izuzetnog značaja za prehrambenu industriju,jer je krajnji cilj da prehrambene namirnice stignu do potrošača sveže,zdravstveno ispravne,neoštećene i bez ikakvih promena u kvalitetu.

Prijavi se