studenti
Mesto za uspešne studente

Urbanizam – Naselja 6, 7

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Rezime:

Renesansni idealni grad određen je geometrijom u osnovama, gotovo matematički tačnom, sa odbrambenim obručem zvjezdastog modela koji se prilagođava topništvu. Šema idealnog grada zamišljena je na imaginarnoj ravni tabula rasa , a u praksi realizovana na strateški ključnim pozicijama kao vojno utvrđenje, zvjezdastog oblika. Osnova je geometrijski uređen sistem zrakastih komunikacija ili ortogonalne mreže, sa jednim ili više trgova.
Barok uvede novu vrstu grada, rezidencijalni grad kao gravitacijsko jezgro apsolutistički nadzorovane države ili pokrajine, sa snažno naglašenim osama. Osnovni sadržaj i prostorna dominanta ovakvog grada je dvorac monarha.
Grad dobija parkovske komplekse, strogo oblikovane i ukroćene prirode.
Parkove ( baš kao i grad) dijeli cijeli sistem osa, koje se obično završavaju na teatralnoj baroknoj fasadi ili nestaju u praznini beskonačnosti.
Baročni, rezidencijalni grad kao gravitacijsko jezgro apsolutistički nadzorovane države ili pokrajine, ima za programsku i oblikovnu dominantu monarhov dvorac , palatu. Versailles, koji grade i uređuju od 1661. godine za vrijeme Luja XIV, uvede kompleks parka kao potpuno novu prostornu prvinu unutar grada.

Sve glavne avenije vode ka palati, kao što i sam vladar prikuplja političku vlast, kada bi čovjek na ulici podigao pogled palata mu je u većini slučajeva zatvarala vidik.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.