Odlomak

UVOD

Istorija Microsoft Excela seže još u osamdesete godine prošlog vijeka i njegov nastanak se vezuje za nekadašnje, tada još nedozrele planove Microsofta da se što pre okuša na polju grafički orijentisanih platformi. Istorijski možda najznačajniji u toj liniji, bar sa stanovišta osvajanja popularnosti, bio je Excel 5.0, koji je 1994. godine donio tada značajna poboljšanja i tehnologije koje su ga dovele ispred konkurencije. U prvom redu, bila je to unapređena programibilnost: promovisan je objektni jezik programiranja VBA (Visual Basic for Applications), koji je bitno proširio mogućnosti programa u odnosu na raniji, mnogo prostiji jezik makroa. Uvedene su nove tehnologije interaktivne pomoći na radnoj površini po imenu IntelliSense, što je bitno doprinosilo produktivnosti. Najzad, Excel 5.0 je postao član tada novog principa prodaje poslovnog softvera u obliku paketa Microsoft Office, što je vrlo brzo donelo značajan tržišni uspeh i doprinjelo masovnosti primjene u odnosu na konkurente.
Od tada do danas, prošlo je skoro deset godina, a na tržište je izašlo još pet verzija Microsoft Officea; Excel je jedan od temeljnih članova tog paketa. Iz jedne u drugu verziju, taj program je donosio sve više, uvek očuvajući lakoću primjene, ali i značajno proširujući funkcionalne mogućnosti. Bezmalo sve informatičke tehnologije koje su postale upotrebljive u poslednjoj dekadi danas su dio programa; Microsoft Office Excel, kako glasi puno “ime i prezime” najnovije verzije u liniji najuspešnijeg programa za rad u unakrsnim tabelama, došao je na tržište krajem oktobra prošle godine kao dio sistema Microsoft Office. Ovaj put, posvetićemo se samo nekim mogućnostima najnovije verzije, u rasponu od “malih stvari” do značajnih konceptualnih novosti.

Uslovno formatiranje ćelija na radnom listu u Excelu je zanimljiva tehnika uz pomoć koje možete olakšati vizuelnu kontrolu sadržaja, pogotovo ako je reč o nekom vrlo velikom skupu podataka. Najprostija primjena je ona kad u većem opsegu želite da obilježite neke ekstremne numeričke vrijednosti. Ali, to je tek početak

1.    USLOVNO FORMATIRANJE U EXCEL-U

Uslovno formatiranje vam pomaže da vizuelno odgovorite na određena pitanja o podacima. Uslovno formatiranje možete primjeniti na opseg ćelija, Microsoft Excel tabelu ili izveštaj izvedene tabele. Između korišćenja uslovnog formatiranja i izveštaja izvedene tabele postoje razlike koje je važno razumjeti.

1.1.    Prednosti uslovnog formatiranja

Prilikom svake analize podataka često se pitate:

•    Gde su izuzeci u rezimeu profita za proteklih pet godina?
•    Kakvi su trendovi u marketinškim anketama u protekle dvije godine?
•    Ko je ovog mjeseca imao prodaju veću od 500.000 dinara?
•    Kakva je opšta raspodela prema starosnom uzrastu zaposlenih?
•    Za koje proizvode godišnja zarada poraste za više od 10%?
•    Ko su najbolji, a ko najgori studenti na prvoj godini?

Uslovno formatiranje vam pomaže da dobijete odgovore na ova pitanja tako što olakšava isticanje ćelija ili opsega ćelija koje vas zanimaju, naglašavanje neobičnih vrijednosti i vizuelizaciju podataka pomoću traka podataka, skala boja i skupova ikona. Uslovno formatiranje mijenja izgled opsega ćelija na osnovu uslova (ili kriterijuma). Ukoliko je uslov ispunjen, opseg ćelija se oblikuje na osnovu tog uslova, a u suprotnom opseg ćelija neće se oblikovati na osnovu tog uslova.

Sortiranje i filtriranje možete izvršavati na osnovu formatiranja, uključujući pozadinsku boju ćelije i boju fonta, bez obzira na to da li su ćelije oblikovane ručno ili uslovno. Sledeći primjeri prikazuju uslovno formatiranje koje koristi pozadinske boje ćelije, skup ikona tri strelice i trake sa podacima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese