Odlomak

 

1. UVOD

Alpsko skijanje karakterišu mnogi faktori koji se po svojoj specifičnosti objedinjuju i čine ga interesantnim, funkcionalnim, zabavnim, korisnim i nezamjenljivim u sportu i rekreaciji. U skijanju se osim velikih takmičenja, organizuju sportske priredbe radi zabave, biznisa i marketinga, a sve to doprinosi i popularizaciji ove sportske aktivnosti.
Moramo istaći, da je uloga učitelja skijanja veoma bitna, kod edukacije mladih skijaša. Ne stručni učitelji, mogu da upropaste potencijalne vrhunske skijaše, svojim neznanjem.
Većina naših skijaških centara ima organizovane škole skijanja. U njima rade kvalifikovani ski instruktori koji će vas sigurno uvesti u sve tajne skijanja. Skijaš početnik će kroz fazu obuke proći, učiti i uvežbavati, a zatim i u potpunosti usvojiti sve elemente skijaških tehnika, držeći se pritom uglavnom principa postupnosti – treba prvenstveno naučiti jednostavnije, a zatim složenije elemente. Tako će moći da primene pojedini element idealan za uslove u tom momentu na skijaškoj stazi. Izbor pravog elementa, njegova primena, i povezivanje elemenata u jednu celinu, a u zavisnosti od situacije na terenu (vrsta snega, nagib, konfiguracija, dinamika kretanja) predstavlja istinsko znanje skijanja.

Želim na početku rada da pokažem pravilan skijaški stav. Jer bez njega ne mogu se izvesti ni skijasški zavoji. Ako stav nije dobar bilo koji od zavoja neće biti pravilno izveden, I može doći do povreda….

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese