Odlomak

Multimedijalni informacioni sistemi
1. Šta je to multimedija ?
Multimedija je bilo koja kombinacija teksta, grafičke umetnosti, zvuka, animacije I videa koja dolazi pomoću računara ili na neki drugi način.
2. Šta se podrazumeva pod digitalnom obradom slike ?
Pod digitalnom obradom slike podrazumeva se obrada slike pomoću računara. Poreklo slike nije bitno i ona može poticati sa: kamera, skener medicinskih uređaja za dijagnostiku, telekomunikacionih uređaja, memorijskih medijuma za skladištenje, radara, sonara, fotoaparata i.t.d.
U najvećem broju slučajeva se obrađuje slika iz vidljivog dela spektra ali može da se obrađuje dvodimenzionalna slika iz nevidljivog dela spektra ili elektromagnetskog spektra. (IC slika, radioteleskopi). Bilo koja digitalna obrada podataka koja za rezultat ima novu sliku (grafikoni, zvuk).
3. Istorija računarske grafike ?
1949 na MIT-u demonstriran prikaz diferencijalne jednačine na zaslonu osciloskopa..
1953 SAGE (Semi Automatic Ground Environment) sistem za otkrivanje i prikaz aviona iznad kontinentalnog dela SAD.
Razlaganje slike i sastavljanje – Prva primena je za slanje slike preko Atlanskog okeana kablom. Sa jedne strane se slika razlaže a sa druge ponovo slaže. (kao na faksu)
Prvi prikaz na sajmu – 1959 i grafički računarski sistem DAC-, razvijen u saradnji IBM i General Motors-a. Za unet opis prikazivao trodimenzionalni izgled i rotirao sliku.
Ivan Sutherland (1963) – SKETCHPAD: Pop up meni, Hijerarhijsko modelovanje, Light penn.
4. Primeri primene multimedije ?
Multimedija se danas koristi u mnogim područjima: industrije, poslovanja, upravljanja, edukacije, zabave.
5. Kako se primenjuje multimedija u kontroli procesa u proizvodnji?
MARKETING, PROPAGANDA, REKLAMIRANJE
Animacije su najpopularniji metod za reklame, reklamne poruke ilustrovane animacijama, pojedine animacije predstavljaju prava mala remek dela,muzički spotovi, animacije na Internetu
Simulatori i arkadne igre dopuštaju korisnicima interakciju sa modelom realnog ili veštačkog sveta. Neke aplikacije dopuštaju korisnicima da interaguju sa nekim aspektima samog realnog sveta. Prikazivači statusa u rafinerijama, energetskim postrojenjima i računarskim mrežama pokazuju vrednosti podataka sa senzora prikačenih na kritične sistemske komponente. Operator može jednostavno da uoči problematične uslove i odgovori na njih.
6. Kako se primenjuje multimedija u meteorologiji ?
Primenjuje se za prikaz vremenske prognoze.
7. Kako se primenjuje multimedija u arhitekturi ?
Jedna od prvih primena – 3D prikaz zgrade. – Mogućnost da se vidi unutrašnjost bez realnog uzora. Mogućnost da se vide nedostatci. Mogućnost eksperimentisanja nad konstrukcijom. Znatno je ubrzan proces projektovanja. Omogućava standardizaciju.
8. Multimedija i umetnost ?
Multimedija pripada umetnosti. To je novi pravac u umetnosti. Koristi se za računarski dizajn,izložbe,rekonstrukcije i prikaz starih građevina. Dodela oskara za animaciju. Novi pravci u umetnosti. Računarski dizajn. Izložbe. Rekonstrukcije i prikaz starih građevina.
9. Kako se primenjuje multimedija u nastavnom programu ?
Najlakši način učenja je kada se vidi primer svojim očima. Fizičke pojave. Geografija, Presek zemlje, Dešavanja u svemiru. Prikazi slajdova i animacija. Multimedija će provocirati radikalne izmene u nastavnom procesu, tako što če učenici prezavići granice tradicionalnih nastavnih metoda, nastavnici ce postati više mentori tokom učenja, a ne primarni isporucioci informacija i razumevanja, đaci ce postati srž procesa predavanja i učenja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese