Odlomak

Naziv dezinfekcija potječe od latinske riječi ’’desinfectio’’, što znači čišćenje. Dezinfekcija podrazumijeva skup mjera i postupaka koji se poduzimaju sa ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja patogenih i drugih mikroorganizama na površini tijela, na predmetima, materijalima, opremi ili u prostoru. Provodi se u svim područjima djelovanja, od obrazovnih ustanova, domaćinstva, industrijskih pogona, ugostiteljstva pa sve do zdravstva. Potrebno je ozbiljno shvatiti važnost dezinfekcije kako bi se spriječile moguće infekcije.
U ugostiteljskim objektima koji podliježu sanitarnom i veterinarskom nadzoru obavezno je obavljati postupak dezinfekcije kako bi se spriječio nastanak i širenje bolesti među zaposlenima i mušterijama. U svim ugostiteljskim objektima važno je provoditi i poštovati opšte mjere spriječavanja prenosa infekcija. Svi radnici mogu se štititi poštovanjem opštih mjera spriječavanja prenosa infekcija.

Pribor, oprema i površine koje dolaze u kontakt sa hranom kao i prostori u kojima se hrana priprema moraju se održavati u čistom stanju. To podrazumijeva redovito čišćenje, pranje i dezinfekciju. Prilikom čišćenja potrebno je koristiti zaštitnu opremu kao što su gumene rukavice, pregača, vodootporna obuća i slično.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 18 stranica
  • Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekologija
  • Bosna i Hercegovina,  Travnik,  Univerzitet 'VITEZ' Travniku  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari