Odlomak

Uvod

Naučno tehnološki progres zahvata sva područja privrede i njegove mogućnosti se koriste u traženju rešenja za bolju organizovanost i efikasnost robnih tokova.
Različita obeležavanja robe u sistemu svakog učesnika razmene otežavala su identifikaciju robe i zahtevala ponovnu administrativnu obradu pri prelasku iz jednog u drugi poslovni sistem. Teškoće koje su pri tome nastojale nepovoljno su uticale na obim razmene, kao i na ekonomičnost i produktivnost poslovanja.
Zato su mnoge institucije, ustanove i organizacije pristupile izradi sistema za obeležavanje i identifikaciju robe. To su postigle zahvaljujući informacionim sistemima koji omogućavaju komunikaciju od mesta proizvodnje do mesta potrošnje, bez obzira na prostorne dimenzije tržišta i strukturu subjekata koji upravljaju robnim tokovima.

Današnje poslovne sisteme karakteriše primena savremenih tehnologija. Informaciona tehnologija zauzima značajno mesto, njena primena omogućava brz i efikasan pristup bazama podataka, njihova obrada, prenos i stvaranje kvalitetnih informacija. Radi obezbeđenja jednoznačnosti pri pripremi, obradi, prenosu i prijemu informacija koristi se postupak numeričkog i simboličnog označavanja.

Bar kod tehnologija više od dvadeset godina širom sveta omogućava daleko veći i brži protok kako proizvoda tako i informacija. Sa bar kodom se možemo sresti u različitim delovima poslovanja, koristi se u skladištima, prodavnicama u  proizvodnji, svuda gde je potrebno dobiti informacije o proizvodima. Očitavanjem podataka iz bar koda smanjuje se mogućnost greške, koje su često prouzrokovane ljudskim faktorom.
Sa bar kodom posao je znatno olakšan. Dovoljno je proizvod prisloniti uz bar kod čitač i dobiti sve potrebne informacije.
Poslovanje je i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu unapređeno.

U ovom seminarskom radu je analizirana primena nove tehnologije, koja najveći pozitivan uticaj na poslovanje ostvaruje upravo u logistici, s posebnim naglaskom na logističke aktivnosti trgovinskih maloprodajnih preduzeća.

Kada i gde je nastao, kako funkcioniše, koje vrste bar kodova postoje, koje su mogućnosti alata za generisanje i čitanje bar kodova, kao i mnoge druge zanimljivosti biće objašnjene u ovom radu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese