Odlomak

 
1.1 Predmet i cilj analize

Predmet ove analize je emisija „Beogradska hronika“ koja se emituje na Radio televiziji Srbije (RTS) svakog radnog dana u terminu od 17:45 časova. Vremenski period koji ova analiza obuhvata je 22.08-28.08.2014. godine. U tom periodu emitovano je pet emisija, od petka do četvrtka naredne nedelje, sa izuzetkom vikenda kada se ne emituju.
Kada je reč o medijskoj kući na kojoj se emisija prikazuje, potrebno je reći da se radi o javnom medijskom servisu Republike Srbije, koji je kao prva televizijska stanica Televizijski studio Beograd, eksperimentalno emitovanje od 20 časova do 23 časa, počela 23.avgusta 1958.godine. Vlada Srbije 2002. godine donela je odluku o uvođenju nadoknade za finansiranje Javnog servisa, a primena je počela 2005. godine. Iste godine počela je i transformacija RTS-a u Medijski javni servis građana Srbije.

Sa svojih šest programa, među njima četiri radijska u koje spadaju Prvi, Drugi i Treći program radio Beograda kao i Beograd 202 i dva televizijska, satelitskim programom, razgranatom mrežom dopisništava, teletekstom i internet izdanjem, muzičkom produkcijom (narodnim, zabavnim, džez, simfonijskim orkestrom i horovima i dečijim horom “Kolibri”), produkcijom nosača zvuka (PGP), izdavačkom delatnošću, istraživačkom delatnošću, informatičkom službom i dokumentacionim centrom, Javni medijski servis predstavlja jednu od najprofesionalnijih, najstabilnijih medijskih institucija i institucija kulture kojoj građani Srbije, uprkos velikom broju novih komercijalnih televizija, i dalje najviše veruju.
Vršilac dužnosti generalnog direktora Radio Televizije Srbije od oktobra 2013. godine je Nikola Mirkov.
1.2. Metodološki pristup
Početna faza za analizu ove emisije bilo je gledanje i slušanje pet emitovanja emisije “Beogradska hronika”(od 22. do 28. avgusta 2014. godine). U okviru analize korišćena je kvalitativno- kvantitativna metoda, a na samom kraju i statistička metoda radi prikaza udela određenih tema ( politika, društvo, ekonomija, sport..) u svakoj emisiji.

1.3. O predmetu analize

Prva emisija „Beogradske hronike“ emitovana je 3. januara 1979. godine na Drugom programu TV Beograda. Urednici prvih emisija “Beogradske hronike” bili su Bane Vukašinović, Mihajlo Kovač, Olivera Katanić, Milica Lučić Čavić i Mira Adanja Polak. Sa timom mladih kolega, pet dana u nedelji pripremane su emisije za Beograđane.
Danas veliki broj stalno zaposlenih novinara, reportera, saradnika, snimatelja, tonaca, montažera, organizatora, producenata izveštava, snima, montira i emituje vesti, reportaže i izveštaje. Beogradska hronika je servisni program Medijskog javnog servisa Srbije, koji svakog dana od 17:45 časova prati više od milion ljudi. Brzina, sažetost, jasnoća, servisnost i aktuelnost, osnovne su osobine ove emisije koju, bez obzira što donosi vesti iz prestonice, gleda cela Srbija. Glavni i odgovorni urednik je Srđan Predojević, a voditeljke emisije su Radmila Đurić i Slađana Tomašević.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese