Odlomak

1.UVOD

Ovako je počelo:”Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gledate našu prvu emisiju. Za vreme Beogradskog sajma imaćete prilike da redovno pratite emisije našeg probnog programa. Program ćemo emitovati od 20 časova do 23 časa”. Tim rečima je počelo, 23. avgusta 1958. godine, emitovanje televizijskog programa u Srbiji.

Posle emitovanja testa, 23. avgusta 1958. godine, u 8.50 časova na ekranu se pojavila slika Meštrovićevog “Pobednika” sa natpisom “Televizija Beograd-eksperimentalni program”, praćena poznatom muzičko-vokalnom frazom pesme “Beograde”.
Otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će se emitovati u okviru prepodnevnog i poslepodnevnog programa.
Tako je počelo.
Televizija Beograd se po prvi put obratila svom, u početku malobrojnom gledalištu.
Cena televizora je tada iznosila i do 20 prosečnih plata, te su samo privilegovani imali sreću da u svojim stanovima imaju TV prijemnike, a televizori su bili postavljeni na najprometnijim mestima u gradovima Srbije.
Tog dana je na “zadatku” bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere od kojih nijedna nije bila tonska.
“Večernje Novosti” 23. avgusta popodne pišu:”Zahvaljujući TV programu samo ispred izloga “Turistekspresa” danas je svečanom otvaranju Sajma prisustvovalo oko 200 terazijskih prolaznika”.
2. NASTANAK RADIO TELEVIZIJE SRBIJE

Radio-televizijaSrbije je nacionalna medijska kuća u Srbiji, pod današnjim imenom osnovana 1. januara1992. godine.
Krajem 2005. godine RTS počinje transformaciju u medijski javni servis Srbije. Ponovnim uvođenjem pretplate i oslobađanjem od budžetskog finansiranja, stvaraju se ključni uslovi za njenu transformaciju.
RTS je punopravan član Evropske Radiodifuzne Unije (European Broadcasting Union).
Radio-televizija Srbije (RTS) zakonski je, dakle, uređena 1. januara1992. Tada su je sačinjavale Radio-televizija Beograd (RTB), Radio-televizija Novi Sad (RTNS) i Radio-televizija Priština (RTP) koje su, zajedno s pet drugih televizija sve do raspada SFRJ predstavljale deo mreže Jugoslovenske radio-televizije (JRT).
RTS emituje televizijski program u ukupnom dnevnom obimu od 96 časova. Radijski programi RTS emituju 96 časova programa dnevno, a subotom i nedeljom po 108 časova. Učešće programa iz sopstvene produkcije u ukupnom televizijskom emitovanju je, na Prvom programu 95%, na Drugom 90%, na Trećem 58% (do ukidanja Trećeg kanala, 1. maja2006.), na Satelitskom 96%, a u radijskom emitovanju 98,8%.
Radijski program RTS se emituje preko mreže predajnika i repetitora na 17 lokacija. Prvi program Radija Beograd se emituje na srednjim talasima, preko mreže predajnika na 11 lokacija. ETV emituje TV program RTS preko mreže predajnika na 12 lokacija i mreže repetitora na 238 lokacija. Radio i TV programi RTS se distribuiraju preko mreže mikrotalasnih RR veza (44 hopa) koja povezuje 14 emisionih lokacija. U sistem kontributivnih veza povezano je 16 lokalnih dopisničkih centara, od kojih je prvi otvoren u Kragujevcu.
RTS odskora poseduje i licencu za sertifikaciju kablovskih distributivnih i tzv. zajedničkih antenskih sistema.
Satelitski program Radio-televizije Srbije je započeo svoje emitovanje 14. maja1991. Teletekst je uveden marta1994, a prva Internet prezentacija startovala je za vreme bombardovanja Srbije1999. godine.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari