Odlomak

1.Uvod

Atletika je jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana koja obuhvaća trkačke, bacačke i skakačke discipline. Zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo je, što atletika istinski i jest, kraljica sportova. Atletskim vježbama stječe se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost, a učvršćuju se svojstva volje kao što su hrabrost, odlučnost i upornost. Discipline atletike odlikuju se motoričkim kretanjima koja se uspješno mogu primjenjivati u toku obrazovnog procesa ili kroz druge oblike vježbanja, pomoću kojih se značajno utječe n podizanje opće psihofizičke sposobnosti pojedinca. Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove. Od 1896. godine uključena je u redovni program Olimpijskih igara. Atletika je jedan od najstarijih oblika sportskih natjecanja, još od vremena stare Grčke pa do modernih Olimpijskih igara današnjih dana. Kako se radi o osnovnim disciplinama trčanja, skokova i bacanja, tradicija takvih natjecanja je stara koliko i tradicija sporta, te je povijest atletike ustvari povijest sporta uopće. Mi ćemo se tokom ovog seminara bacačkim disciplinama te strukturalnom i biomehaničkom analizom..

2.Predmet i cilj rada

– Omogućiti da se učenik opredijeli za atletiku kao “kraljicu” sportova u kojoj će uživati i koju će upražnjavati cijeli život kao temeljni sport, kao dopunu drugim sportovima ili kao rekreaciju ne isključujući mogućnost ostvarivanja karijere

3. Metod rada
– U ovom seminarskom radu koristit će se deskriptivna metoda na nivou teorijske analize i uopštavanja. Koristit će se primarni i sekundarni izvori informacija, kako domaća tako i strana literatura, strućni referati, Internet izvori, kao i ostali izvori informacija.

4.Bacačke discipline

• Koplje
• Disk
• Kugla
• Kladivo

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Jedan komentar na “Bacacke discipline – Atletika”

Prolongiran Prolongiran says:

Fali istorijski razvoj… :/

Komentari