Odlomak

1. Uvod
Rinitis je upala sluznice nosa i sinusa a očituje se iscetkom iz nosa kao posledica pojačane produkcije sluzi. Konjuktivitis (upala sluznice oka) i suzenje često prate ovakvo stanje. Iscedak može biti serozan, mukozan ili purulentan, zavisno od stupnja oštećenja sluznice. U početku se javi prozirni vodenasti iscedak (serozan), a vremenom kao posledica sekundarnih bakterijskih infekcija postane mukozan i gnojan (purulentni). Uzrok mogu biti iritacije iz okoliša, alergija ili bakterijske infekcije, ali kod pasa i mačaka najćešće je u pitanju virus.
Emfizem je jedna od najraširenijih hroničnih bolesti pluća i jedan od najvažnijih uzroka respiratorne insuficijencije. Plućni emfizem odlikuje difuzna rastegnutost plućnih alveola udružena s prskanjem međualveolnih pregrada tj. tankih zidova koji razdvajaju alveole, što dovodi do gubitka elastičnosti pluća s remećenjem plućne ventilacije i razmene gasova u alveolama. U uznapredovalom stadijumu emfizema, pluća su voluminozna, bleda, dehidrirana. Gubitak normalne elastičnosti daje im konzistenciju jastuka i kada se otvori grudni koš, pluća ne kolabiraju zbog smanjene elastičnosti i zbog povećanog volumena rezidualnog vazduha.
Sve upale pluća započinju s bronhitisom. Upalu pluća mogu uzrokovati bakterije i virusi, koji u pluća mogu dospeti izvana aerogenim ili hematogenim putem ili saprofiti koji žive u zdravom telu i ako padne opšta otpornost organizma dospeju u pluća i postanu patogeni. Simptomi bolesti su visoka temperatura, životinja je apatična, konjuktive su zažarene, javlja se iscedak iz nosa, disanje je ubrzano i plitko, bilo je ubrzano. Male životinje kao što su psi, mačke leže u pravilu na bolesnoj strani. Mogu se javiti i komplikacije.
2. Rinitis
Upala nazalne mukoze se naziva rinitis. Ona se može podeliti na serozni, purulentni, fibrinozni ili granulomatozni. Rinitis se, može klasifikovati i prema starosti lezija, kao akutni, subakutni ili hronični; na osnovu težine kao blagi, umereni ili teški; te na osnovu etiologije kao virusni, alergični, bakterijski, mikotični ili toksični.
Serozni rinitis je najblaži oblik upale i karakteriše se hiperemijom i povećanom proizvodnjom bistre tečnosti lokalno stvorene u seroznim žlezdama prisutnim u submukozi. Izazivaju ga blagi iritansi, hladan zrak, javlja se kod ranih stadijuma virusnih infekcijai kod alergijskih reakcija.
Kataralni rinitis je nešto teži proces i kod njega je prisutno, uz seroznu sekreciju, i znatno povećanje proizvodnje mukusa usled povećane aktivnosti peharastih stanica i mukusnih žlezda. Kako upala postaje teža, tako mukus inifiltriraju neutrofili koji imaju oblačast izgled. Ovaj eksudat se naziva mukopurulentan. Purulenti ili supurativni. Ova upala, karakterizovana neutrofilnim eksudatom, javlja se kada nazalna mukoza potpadne većoj promeni, koja je opšte praćena nekrozom mukoze i sekundarnom bakterijskom infekcijom. Makroskopski, eksudat kod supurativnog rinitisa je gust i mutan, ali može varirati od belog preko zelenog do smeđeg. Mikroskopski, neutrofili se mogu naći u submukozi i mukozi, te formirati plake eksudata na mukoznoj površini.
Fibrinozni rinitis se javlja kada promena sluznice nosa izaziva izraženo povećanje vaskularnog permeabiliteta, što se iskazuje obilnom eksudacijom fibrinogena plazme, koji se koagulira u fibrin. Makroskopski, fibrin izgleda kao žuti, smeđi ili sivi gumeni otirač na nazalnoj mukozi. Ako se ovaj fibrinozni eksudat može ukloniti, ostavljajući intaktnu mukozu ispod, upala se naziva krupozni ili pseudodifterični rinitis. Obrnuto, ako uklanjanje ove membrane ostavlja ulceriranu mukozu, onda se upala naziva difterični ili fibrinonekrotični rinitis. Mikroskopski, lezije obuhvataju perivaskularni edem sa fibrinom, nekoliko neutrofila koji infiltritraju mukozu, i plake eksudata koje se sastoje od fibrinskih niti pomešanih sa leukocitima i celularnim detritusom koji prekriva nekrotični i ulcerirani epitel.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Veterina

Komentari

Click to access the login or register cheese