studenti
Mesto za uspešne studente

Djelatnost međunarodnih špeditera

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Djelatnost međunarodnih špeditera

Špedicija je vanjsko – trgovinska djelatnost, a pogotovo izvoz je vrlo važan čimbenik za svaku tvrtku koja proizvodi odnosno izvozi vlastiti proizvod ili izvozi proizvode drugih proizvođača. Da bi se mogao realizirati uvoz potrebno je izvoziti.

Izvoz proizvoda od velike je važnosti za državu, a ne samo za proizvođača, odnosno izvoznika. Od izvoza država dobiva devizni priliv što je vrlo važno za:

  •     dobivanje inozemnih kredita
  •     razvoj industrije, tehnologije, znanosti, obrazovanja
  •     promet i veze i dr.

Prof. dr. Ante Turina, najpoznatiji hrvatski ekspert za tematiku špedicije                ( otpremništva ), smatra da pod pojmom špedicija treba razumjeti specijaliziranu privrednu djelatnost koja se bavi organizacijom otpreme robe i drugim poslovima koji su s tim u vezi, a možemo je definirati i kao uslužnu djelatnost, koja se bavi organiziranjem i premještanjem (otpremom i dopremom) robe u prostoru i koordinacijom svih učesnika u premještanju robe.

Špediciju obavlja špediter, a to je privrednik, pravna ili fizička osoba koja se isključivo bavi organizacijom otpreme robe svojih komitenata pomoću vozara i drugim poslovima koji su s tim u vezi.
Špediter svojom djelatnošću štiti interes komitenta u prometnoj privredi.
U pravilu, on ne obavlja prijevoz robe, no on angažira vozara i sva druga neophodna uslužna poduzeća u prometu radi realiziranja transporta komitentove robe u svoje ime i za račun komitenta, ali i on može obavljati prijevoz robe.

Špediter bi morao dobro poznavati  Zakone zemalja kroz koje roba prolazi  kao i tehnike međunarodne trgovine,  međunarodne transportne propise,  trgovačke propise,  bankarske, osiguravajuće  i  carinske  propise kao i sve nastale promjene i izmjene na tom  planu kako bi omogućio svom komitentu što ekonomičniju otpremu odnosno dopremu robe od svog komitenta do određenog mjesta preuzimanja i obratno.  Osim toga, bitna je i njegova vještina snalaženja u prostoru za vrijeme razmjene robe.

Pod poslovima međunarodne špedicije podrazumijevaju se privredne usluge vanjsko – trgovinskog prometa, odnosno poslovi: otpreme robe iz vlastite u strane zemlje ( izvozna špedicija ), dopreme robe iz stranih u vlastitu zemlju ( uvozna špedicija ), i provoza robe između stranih preko vlastite zemlje ( provozna ili tranzitna špedicija ) koje obavljaju  međunarodni špediteri, te obavljanje drugih propisanih ili uobičajenih specijalnih ( sporednih ) poslova i radnji u vezi s otpremom, dopremom ili provozom ( tranzitom ) robe.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.