Odlomak

DRUŠTVENE MREŽE I BEZBEDNOST DECE

Danas, mnoga deca jedva da prave  razliku između stvarnog života i online života. Ona retko koriste sajtove namenjene deci, ali vrlo često koriste socijalne mreže dizajnirane za odrasle kao što su Facebook, MySpace i druge. Koje god sajtove koriste, deca i roditelji  treba da shvate da sve ove veb stranice može da vidi svako ko ima pristup Internetu.

U jednom istraživanju dvanaestogodišnja devojčica kaže da jedva čeka da dođe iz škole kako bi mogla da četuje sa “prijateljima” na Fejsbuku. Na pitanje šta bi se desilo da joj se zabrani upotreba društvene mreže, odgovorila je da bi bila jako nesrećna i nebi znala kako da iskoristi svoje slobodno vreme! Biti na Fejsbuku je nešto što je “obavezno” kod svih školaraca uzrasta od 5-og razreda, pa i mlađih. Na pitanje koliko vremena provodi na društvenim mrežama odgovor je nekoliko sati dnevno! Čak i svoje drugare iz škole kontaktira preko društvenih mreža i na taj način se druže. Dešava se da u školi ne progovore ni jedne reči, ali zato su vrlo aktivni na Fejsbuku.

Korištenje kompjutera među decom usled tehnološkog razvoja je neminovno, ali da kompjuter  sve više postaje jedino sredstvo zabave i da uvodi decu u neki svet koji nije realan  ne bi smelo da se dopusti jer svrha kompjutera ne sme da bude samo u korišćenju društvenih mreža i igrica, već učenje i nova saznanja.

Kad govorimo o posledicama dugotrajnog sedenja pred računarom, ne možemo a da ne spomenemo najčešće:

Tu su pre svega fizičke posledice izazvane nedostatkom aktivnosti, ali i psihološki uticaji koje dovode do toga da takva deca manje govore, manje se druže, postaju zatvoreniji, nepovjerljiviji i slično, uz napomenu da se kod dece 21. veka sve manje razvija verbalni faktor.

Odgovornost snose i roditelji koji deci od malih nogu dozvoljavaju da prekomerno koriste računar, nemaju uvid u to šta im deca rade u drugoj sobi, koje aktivnosti imaju na internetu, šta posećuju od sajtova….

Roditelji često prave grešku u vaspitanju. Nekad je bilo, daš detetu daljinski da bude mirno, a sad ga postave ispred računara kako bi se umirilo neko vreme, ne znajući da ga tu u sobi ispred računara i ispred roditelja vreba isto tako velika opasnost kao i na ulici.
Ipak, neke stvari, i pored modernizacije života, jednostavno nisu za decu.

Brojne informacije, fotografije, oglasi i usluge, mogu štetno da deluju na mališane, čak da ih uvuku (kao i čitavu porodicu) u velike nevolje. Zato roditelji, kao prvi stepen odbrane, moraju da vode računa o tome šta njihova deca rade, kada koriste računar, kao i da primene zaštitne mere, uključujući ograničavanje vremena koje deca utroše surfujući netom, kontrolu nad sadržajem koji deca posećuju, njihovo ponašnja u virtualnom svetu, način na koji koriste društvene mreže….

Kada govorimo o opasnostima na internetu, prvenstveno se misli na zloupotrebu tog moćnog i korisnog sredstva. Veliki broj dece uzrasta od 8 godina pa nadalje, sve više koriste računar i internet isključivo za društvene mreže i igrice. Pri tom ne vodeći računa o opasnostima koje ih tamo vrebaju.

Neke od opasnosti ćemo navesti i posebno obraditi kao posebne tematske celine:
Online zavođenje – lažno predstavljanje na internetu
Sajber buling – Vršnjačko nasilje putem interneta
Trafiking – iskorišćavanje dece u pornografiji i prostituciji na Internetu

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Obrazovanje

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese