Odlomak

Uvod

Društvena mreza je društvena stuktura sastavljena iz više čvorova koju čine pojedinci I organizacije povezani jednom Ili većem broju medjuzavisnosti-finansijski interesi, sporstka interesovanja, konflikt, slicnost, razlicitost, prenos bolesti. Čvorovi su akteri unutar mreze a relacije su veze izmedju cvorova I tako društvena mreža funkcioniše. Istraživanje je pokazalo da mreže funkcionisu na vise nivoa-od nivoa pojedinca pa do nivoa nacije,resava mnoge probleme,utice na to kako ce se akteri ponasati u mnogim situacijama. Društvena mreža se prikazuje u vidu dijagrama, gde su linije veze,a cvorovi velike krupne tacke.
Ona služi kao merilo za individualni društveni kapital. Analiza društvenih mreža postala je jako bitna u informatičkim naukama, sociologiji, geografiji, biologiji, ekonomiji.

Pre nekoliko godina,tačnije 2002.I 2004.godine nastale su trenutno najpoznatije mreže-sajtivi MySpace I Facebook. Redovni korisnici glabalne mreže, iznenađujuće brzo su prihvatili način funkcionisanja ovih sajtova I društvenih mreža uopšte.
Virtuelni timovi u okviru društvenih mreža su povezani pojedinci putem računarske mreže koji zajedno ostvaruju svoje ciljeve a koji se samo par puta mogu naći licem u lice. Postoje mnogi virtuelni timovi u okviru društvenih mreža koji I dan danas funkcionisu. Postoje mrežni timovi,upravljački timovi, timovi za izradu proizvoda i radni timovi, servis timovi. Mogu se okupljati I na kraće vreme. Tu imamo i virtuelne organizacije. To su geografski razmestene skupine koje sarađuju putem telekomunikacionih I informacionih tehnologija. Primeri virtuelnih organizacija su: Satellite office, Mobile centre, Telecentre. Virtuelne kancelarije: Hot desk, Touchdown office, Hotelling.Virtuelne organizacije omogućavaju angažovanje najboljih stručnjaka bez obzira na geografsku udaljenost, lakse odgovaraju promenama tržišta, omogućavaju konkuretnost između različitih privrednih jedinica, povećava produktivnost I fleksibilnost, radni dan u ovakvoj organizaciji može trajati I 24 sata. Novi oblici digitalnih ljudskih zajednica bujaju I u Srbiji. Uposebljena komunikacija u virtuelnom okruženju neophodna je za razumevanje digitalne kulture.
Prema i domaćim i stranim autoritetima, neposrednu budućnost Interneta (2007. i sledećih godina)obeležiće eksplozivni i strukturni razvoj društvenih mreža. Kao da mreža svih mreža, približavajući se punoletstvu, prebire po svojim postulatima i ispunjava ih svojim postojanjem. To je ravnomeran,dijalektični proces, u kojem se iz foruma, čet-soba, blogova i onlajn servisa pomaljaju digitalnezajednice, a granice ovih digitalnih svetova (objekata) toliko su zamagljene da ih samo uspeh ilineuspeh definiše.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese