Odlomak

1. Uvod u ekstremne sportove
Ekstremni sportovi (poznatiji kao i akcijski sportovi) su svi sportovi koji zahtijevaju veliku fizičku spremnost,koji sa sobom nose velike rizike od stradanja. Ovi sportovi često zahtijevaju velike brzine,visine,visoke razine fizičkog napora i visoko specijalizovanu opremu. Nije poznato kako su ovi sportovi dobili naziv ”ekstremni sportovi” niti gdje i kako su nastali. Postali su popularni kad su marketinške kompanije počele promovisati X Games ,te kada je osnovan Extreme Sports Channel i Extreme.com.
Dok se korištenje naziva ”ekstremni sport” proširilo na sve strane opisujući različite aktivnosti, tačan broj sportova koji spadaju u ovu kategoriju je sporan. Ipak tu postoje neke karekteristike koje su zajedničke svim sportovima u ovoj kategoriji.

Ekstremni sportovi su rijetko zastupljeni u školama. Ekstremni sportovi teže da budu više za pojedinačnu osobu nego da budu timski, ali ipak postoje rafting i painball koji su timski. Neke osobe koje se odluče baviti ovim sportovima često treniraju i rade bez pomoći trenera (iako ih neki kasnije angažiraju).
Aktivnosti kategorisane od strane medija kao ekstremni sportovi odstupaju od tradicionalnih sportova zbog velikog broja nekontrolisanih varijabli. Ove varijable su često vremenske ili terenske poteškoće, uključujući vjetar,snijeg,vodu ili čak planine. Zbog toga što je ove poteškoće teško za kontrolirati, često utječu na ishod rezultata takmičenja.
U tradicionalnim sportovima, natjecatelji bi se natjecali jedan protiv drugog u kontrolisanim uslovima. Dok je moguće osnovati sportski događaj poput X Games-a postoje varijable u okruženju koje nije moguće održati jednakim za sve takmičare. To na primjer uključuje promjenu snježih uvjeta za snowboard-ere,visinu valova za surfere,kvalitetu leda za penjače itd.

1.2 Kategorizacija ekstremnih sportova
Iako je teško kategorisati ekstremne sportove, neki ipak uspiju naći svoje mjesto u tim kategorijama.
Da bi sport bio kategorisan kao ”ekstremni sport” on mora biti tačno to što je navedeno.
• Sport – natjecatelj mora imati određene vještine ili psihički i fizičku spremnost da bi se izbjeglo loše izvođenje
• Ekstremni – loše izvođenje se mora izbjeći, tačnije ta aktivnost mora predstavljati neki rizik za takmičara
Ekstremni sportovi mogu imati još jednu podkategoriju:
• Ekstremni sportovi za koje je potrebno imati neku vrstu vozila
• Ekstremni sportovi koji ne zahtijevaju nikakvu vrstu vozila

Ekstremni sportovi za koju je porebno imati neku vrstu vozila:
To su sportovi za koje je potrebno imati ”prevozno sredstvo”. Ipak i ova kategorija se dijeli na ekstremne sportove u kojoj vozila moraju imati motor i na ekstremne sportove u kojoj vozila nemaju motor.
U one gdje vozila moraju imati motor spadaju: trke brodovima na rijeci, surfanje na vodi,skijanje na vodi, utrkivanje aviona,F1,motokross i rally. Neki ekstremni sportovi u kojim vozila nemaju motor su: surfanje,zmajarenje,skijanje, padobranstvo,jedrenje,skejtanje,bicikliranje u slobodnom stilu…
Sportovi koji ne zahtijevaju nikakvu vrstu vozila su parkur, penjanje po ledu, planinarenje…

1.2 Historija
Smatra se da su ekstremni sportovi nastali 1950-ih. Upletenost riječi ”sport” u ovaj naziv je defininsalo ekstremne sportove kao aktivnost u kojoj može doći do smrti. Druge aktivnosti su nazivane igrama. Nazivi su osmišljeni sa strane pisca Barnaby Conrad-a ili Ken Purdy-ja. Dangerous Sports Club s Oksfordskog univerziteta u Engleskoj su osnovali David Kirke, Chris Baker, Ed Hulton i Alan Weston.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari