Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Zaštita životne sredine
Objavio ivarajkovic64 12. januar 2014. Prijavi dokument
Uvod
Sta je eutrofikacija
Svi smo mi nekada prolazili pored neke fontane zahvaćene žabokrečinom i zbog iste prelazili na drugu stranu ulice, sklanjali pogled i zatvarali nos dišući na usta. Ipak, manji broj nas se zapitao zašto nastaje ovo zagađenje vode, a još manji broj, da li je ova pojava, i još važnije, koliko je opasna. Zato ćemo se ovde baviti celokupnom problematikom procesa koji ulaze u sastav ovog fenomena.Eutrofikacija je proces obogaćivanja neke sredine nutrijentima (azot i fosfor) do koga dolazi kada neki polutanti mogu da igraju ulogu nitrijenata za fotosintetičke organizme, i koji se direktno ili indirektno unose u ekosistem. Ispuštanje neprečišćenih ili nedovoljno prečišćenih upotrebljenih voda sa povećanom koncentracijom azota ili fosfora uzrokuje unapređenje procesa eutrofikacije akvatičnih ekosistema. Ovaj termin se koristi I da označi abnormalnost koja dovodi do ubrzanog rasta I propadanja vodene flore, time izazivaju ostatak kiseonika I utičući na vodenu faunu. Javlja se u jezerima I rekama najčesće, mada se može javiti I u okeanskoj vodi.
Eutrofikacija je otkrivena u evropskim i severnoameričkim jezerima i rezervoarima polovinom 20. Veka
Danas je priznata kao veliki problem zagadjenja vode. Ankete pokazuju da je :
Akvaticni ekosistem
Akvatični ili slatkovodni ekosistemneraskidivi dinamičan sistem životne sredine (abiotičke komponente) i organizama (biotičke komponente), koji je naseljavaju. Složenost akvaticnog ekosistema ogleda se u prisustvu specifičnih zajednica živih organizama u okviru pojedinih vertikalnih I horizontalnih zona.Komunalne upotrebljene vode sadrže značajne količine organskih i neorganskih azotnih i fosfornih jedinjenja. Nutrijenti kaošto su azot i fosfor, ako su prisutni u povećanim koncentracijama u akvatičnim ekosistemima stimulišu rast algi i drugihfotosintetičkih organizama, što utiče na ubrazanje procesa eutrofikacije. Prirodna eutrofikacija je proces u kome jezera“starenjem” postaju produktivnija, ali čovek svojim brojnim aktivnostima u velikoj meri utiče na ubrzanje procesaeutrofikacije. Povećane koncentracije nutrijenata uzrokuju prekomeran razvoj algi i smanjenje koncentracije rastvorenogkiseoniika u vodi, što se negativno odražava na živi svet akvatičnog ekosistema. Pored toga eutrofne vode povećavanju I troškove tretmana vode ukoliko se koriste kao izvorišta vodosnabdevanja. Osnovni izvori azotnih i fosfornih jedinjenja supoljoprivredne površine i ispuštanje neprečišćenih ili nedovoljno prečišćenih upotrebljenih voda. Kako bi se sprečio negativanuticaj azota prisutnog u upotrebljenm vodama na akvatične ekosisteme vodu je pre ispuštanja potrebno prečistiti doodgovarajućeg stepena. Kao osnovni postupak koji se koristi za uklanjanje azota iz upotrebljenih voda, kao najekonomičniji I najefikasniji postupak, je biološki postupak sa aktivnim muljem.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio Makimikihaos 25. mart 2024.
Objavio Norma Jean 04. mart 2024.
Objavio Teodora4321 19. februar 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.