Odlomak

Povijest fertilizacije

Agrikulturna kemija začeta je u 19. stoljeću i napretkom prirodnih znanosti uslijedio je buran razvoj uz podjelu na uže discipline (pedologija, ishrana bilja, hranidba životinja).

Danas se u okviru znanstvenog polja POLJOPRIVREDA nalazi grana AGROKEMIJA.

Prije 3.000 godina- organska gnojidba…

Stari narodi su unazad najmanje 3.000 godina poznavali uporabu stajskog gnojiva, otpada, komposta, zelene gnojidbe i pepela.

U zelenoj su gnojidbi značajne bile leguminoze kao grah, lupina, soja.

Radi poboljšanja plodnosti tla koristili su i lapor (praškasti vapneni sediment).

Navedene metode gospodarenja tlom i održavanja plodnosti tla provodili su iako nije postojao moderni koncept niti kemije niti poljoprivrednih znanosti.

Prije 2.400 godina: Humusna teorija

najstariji pokušaj objašnjenja ishrane bilja Aristotel (384-322 pne).

– humusna teorija – biljke se hrane humusom usvajajući ga korijenjem te nakon odumiranja iznova grade humus.

Aristotel: temelj svijeta su 4 počela: zemlja, voda, zrak i vatra

16. stoljeće: Voda i jedinstvena hraniva

Francis Bacon (1561-1644):

  • smatrao vodu glavnom hranom biljke
  • osnovna uloga tla je da biljka može biti uspravna
  • biljke usvajaju iz tla jedinstvena hraniva
  • kontinuirani uzgoj iste biljne vrste rezultira slabljenjem tla za uzgoj te biljne vrste (kritički stav prema monokoulturi)

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari